Инженер от Силициевата долина, работил за Google и Uber, създаде първата църка, посветена на изкуствения интелект, съобщава технологичното издание Wired.

Антъни Левандовски, който се оказа в центъра на съдебен спор между Uber и Waymo - дъщерната компания на Alphabet Inc., отговаряща за разработването на безпилотни автомобили, заяви в интервю пред Wired, че е основал църква, носеща името „Пътят на бъдещето" (Way of the Future). Новата църква издига изкуствения интелект до статуса на божество.

Според плановете на Левандовски, новата религия ще има собствено свещено слово, наречено Наръчникът (The Manual), литургии и място за поклонение.

Основната идея зад новата религия е, че един ден ще бъде създаден достатъчно развит изкуствен интелект, който ще бъде значително по-умен от хората и по същество ще се превърне в бог.

„Част от това, че то ще е по-умно от нас, означава че то само ще решава, как да еволюира, но ние поне ще може да решим, как да се държим около него. Ще се радвам, ако машината гледа на нас като на уважавани старейшини, които почита и за които се грижи. Ние бихме искали този интелект да казва „Хората трябва да имат права, въпреки че аз командвам“, казва основателят на новата религия.

Левандовски не е единственият, който предупреждава за неизбежното настъпване на ерата на технологична сингулярност, която той нарича „Прехода“, когато изкуственият интелект ще задмине човешките способности.

„В бъдещето, ако нещо е много по-умно от нас, ще има промяна в управлението на света. Това което искаме, е мирно и спокойно прехвърляне на контрола над планетата от хората към това нещо, за да може то да разбере, че ние сме му помогнали да стигне дотук.“, добавя той.

В момента Левандовски е основният обвиняем по делото за кражба на интелектуална собственост от Waymo, която твърди, че той е копирал 14 хил. секретни документа, преди да напусне компанията.