Северният остров Гренландия отдавна претендира да е домът на Дядо Коледа и хиляди деца изпращат писмата си до Добрия старец на тамошния му адрес. Тази традиция обаче може да се промени, предаде ДПА.

Лике Якабоилу, директорка на промоционалната туристическа агенция "Посетете Гренландия", каза по радиото, че в други държави свързват Дядо Коледа с Финландия.
"Не можем да съперничим на цирка, предлаган от финландците", призна тя.

В Дания мислят, че Дядо Коледа живее в Гренландия, но според финландския фолклор, домът му е в далечната планина Корвантунтури в Източна Лапландия. Мнозина го свързват със селото на Дядо Коледа до Рованиеми в Северния полярен кръг, където има много магазини с подаръци, ресторанти, впрягове с елени и други атракции.

"Предпочитаме Гренландия да бъде дестинация за авантюристи, за хора, които искат да видят Северното сияние или да се повозят на шейни, теглени от кучешки впрягове" - добави Якабоилу.

Тя обясни, че през 90-те години на миналия век е имало маркетингова кампания, която да наложи Гренландия като дом на Дядо Коледа, но тя не е постигнала финансов успех.
"Когато ни питат откъде е, още казваме, че е от Гренландия", добави тя.