Мошениците искат пари, за да върнат сумите за уж провалена екскурзия

Телефонни измамници се правят на туроператори по празниците. За това алармираха пред „Монитор“ пострадали, които вече са станали жертва на мошениците. Те са получили обаждания, че екскурзията им се отлага и за

да си получат парите обратно, трябва да преведат сума

която е като допълнение към застраховката им. Тогава щели да си вземат както платените пари за екскурзията, така и внесените по застраховката пари до часове.

По схемата вече са изгорели няколко души, които се подлъгали заради новината за фалиралия туроператор. От Министерството на туризма съобщиха, че застрахователната стойност на пакетите е вдигната, и измамниците веднага решили да яхнат вълната.

„Обаждат се и се представят за служители на фирмата. Интересното е, че

знаят кой има платена екскурзия, дори такива, които не са

към фалиралата фирма, а към редовни компании, които все още си работят. След това искат пари от порядъка на 500 лева и дават банкова сметка. При проверка обаче се оказва, че такава не съществува, и клиентът, разбира се, връща обаждане, за да е сигурен, че ще си прибере първоначално платената сума. Тогава за по-голяма достоверност те предлагат да изпратят представител на фирмата, който да прибере парите на ръка“, разказа пред „Монитор“ Анелия, която е станала жертва на новата измама. Тя имала платена екскурзия до Италия, за която дала около 1200 лева.

Поискали й още 500 и й казали, че до часове ще получи общо 1700

по сметката. Такава сума обаче не постъпила. Анелия се свързала с туроператора, който й обяснил, че всичко по пътуването й е наред и никой не я е търсил.

Фирми от бранша апелираха хората да търсят контакт само на официалните телефони и в официалните офиси и категорично подчертаха, че ако има някаква промяна по параметрите на екскурзията, то никой не иска от клиента допълнително заплащане.