Засилен трафик по пътищата днес и утре. Стотици хиляди българи на път, за да посрещнат Бъдни вечер и Коледа с близките си.
 
Най-натоварени по традиция са и ще бъдат автомагистралите и изходите на София. В следобедните часове днес и утре до обяд в района на Владая ще бъде осигурено реверсивно движение с две ленти в посока изход от София. От 16:00 до 20:00 ч. пък отново се въвежда забрана на тежкотоварни автомобили над 12 тона по магистралите ипървокласната пътна мрежа.

По думите на директора на КАТ ст. ком. Бойко Рановски днес и утре „Пътна полиция” основно ще подпомага трафика. Засилени проверки за употреба на алкохол и наркотици се очакват в следващите дни:
 
„Има създадена организация, полицейско присъствие. Има заповед на Агенция „Пътна инфраструктура“ за забрана движението на товарни автомобили над 12 тона от 16:00 до 20:00 ч. Днес и утре усилията ни ще са насочени основно да се подпомага трафикът, а не толкова да се контролира. Ако има агресивни водачи и такива, които не се съобразяват с указанията, ще бъде взимано отношение на място. През останалите дни - от неделя натам, ще има специализирани полицейски операции за контрол употреба на алкохол, наркотици. Техническите средства за скорост ще бъдат максимално натоварени и разпределени по цялата пътна мрежа, така че всеки, който си позволява за нарушава правилата, ще бъде санкциониран“, каза Рановски.

Две ленти ще бъдат осигурени на излизане от София при прохода Владая. На 27 пък ще бъдат осигурени две ленти на влизане, съобщи шефът на АПИ инж. Дончо Атанасов:

„Проходът Владая е с интензивност между 20 и 35 000, дори до 38 000 автомобила, както е сега, в празничните дни. Остава най-натовареният проход и пътна отсечка в републиканската пътна мрежа. Навсякъде сме преустановили всички ремонти. Първо, с оглед на празничните дни и вече температурите са много ниски“.

Атанасов добави и че вече са поставени съоръженията против евентуални снегонавявания:
 
„В участъка от Карнобат до Бургас сме засели около 3-4-метрови кипариси, които са на 50 см един от друг, укрепени са, плюс снегозащитните съоръжения, които са разположени в селскостопанските земи. Надявам се с двойна защита този най-опасен участък да е добре опазен. Ако се покажат добри резултати, ще продължим нататък“.