Когато легендарният трейдър Лари Уилямс, който е патрон на Асоциацията на трейдърите в България (АТБ), разговаря с председателя на организацията Васил Банов по темата за криптовалутите и биткойна, той признава, че е „вече твърде стар за тези неща и не ги разбира“.
 

„Поне за мен тази цена е нещо ненормално, със сигурност в момента има много силно купуване. Чисто пазарно това значи, че има няколко големи играчи, които са с голяма експозиция и търсят в момента начини за дистрибуция. Тази дистрибуция може да са фючърсите, имаше и идея за дистрибуция чрез други криптовалути. Но според мен става дума за балон. Вярвам, в криптовалутите и блокчейна, че те имат бъдеще, но тази цена е прекалена“, каза пред Bloomberg TV Bulgaria Васил Банов.

Той е на мнение, че "балонът на биткойна" трябва да се спука и ще се спука. „Въпросът е, че може преди това цената да се покачи много. Фючърсите ще добавят елемент на ливъридж и ще създадат възможност за дистрибуция. Но някои от криптовалутите ще заместят биткойна със сигурност“, пояснява специалистът.

Той коментира и представянето на технологичните компании на Wall Street през годината. Според него 2017 г. е била изключително добра, не само за технологичните компании, а като цяло за американския пазар на акции на фона на „страхотен възходящ тренд“.

„Но сме далече от някакви върхове. През последните няколко седмици се забелязва спад при технологичните акции, което е напълно нормално, тъй като те започнаха за завземат все по-голям процент в портфейлите на професионалните инвеститори и беше редно да се поличи ребалансиране, така че да влязат в нормални стойности.

Лесното финансиране на всякакъв вид финансиране, особено в технологичния сектор, означава, че гигантите са си финансирали проекти за бъдещите поне 20 години. Тоест, очаква се те да растат, разбира се, с известни флуктоации“, поясни Банов.

Облягайки се на статистиката, той очаква сега да стенем свидетели на едно Коледно покачване поне до края на годината. Според него в началото на годината може да очакваме спад, който е нормален, но няма да е огромен. „Очаквам 2018 г. да предостави следващия удобен момент за покупки“, каза още специалистът.