Премиерът Бойко Борисов призова днес своите колеги в президентството, в БСП и ДПС за разум в шестте месеца на българското председателство на Съвета на ЕС. Той коментира теми от вътрешния и европейския дневен ред пред български журналисти в Брюксел, където участва в последното за годината заседание на Европейския съвет.


„Призовавам колегите и в президентството, от БСП и ДПС, да проявят за тези шест месеца малко разум. След това можем да си покажем българския характер по най-добрия начин. Разбирам, че не е приятно, завистта е голяма, но да се опитаме поне за шест месеца да сме малко българи и в тяхно лице“, призова Борисов.

„Имаше избори, демократични, ясни, точни, със служебно правителство на президента Румен Радев тогава, изцяло доминирано от тях (БСП) и ние ги победихме. На всеки шест месеца, като на някой не му харесва нещо, да правим избори? Вече алтернативата е ясна - ДПС и БСП. Колко ще изтраят и то точно при председателството? Затова ли полагам този труд, не само за България, а и за Балканите да стане“, попита той.

Истински се надявам почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който в интервютата говори, че държавата е над всичко, малко да говори с тяхната партия, защото, както вървят, ясно е, че искат провал на председателството, коментира Борисов. Той отбеляза, че е положил големи усилия за предстоящата в София през май среща на ЕС за Западните Балкани и посочи, че е абсурд служебен премиер да води тези разговори.

Искат действително да дръпнат държавата за тези шест месеца да се провали, каза Борисов. По думите на премиера датата на вота на недоверие през януари е умишлено подбрана.

„Това ли е добронамерената, градивната опозиция, която искала ние да се представим добре в Европа? Умират да свалят всичко и да се сринем, това им е целта и в руините да се опитват отново да крадат така, както беше през целия период Орешарски и подобни. Ще се съпротивляваме този път много“, заяви Борисов.

Премиерът категорично отрече да има критичен доклад на Фронтекс за нашата страна. Разликата между България и Гърция е изключителна при доброто опазване на границата, посочи той. Премиерът определи подобни твърдения като компромат срещу държавата. Той изрази готовност мораториумът за лекарствата да бъде преразгледан.

Борисов отбеляза, че в речта си пред Европейския съвет за финансовия съюз председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е дал България за пример за финансово състояние.

Председателят на Европейската централна банка Марио Драги е коментирал на същото заседание, че България е постигнала впечатляващи резултати. На фона на всичко това да излязат едни хора, които най-малкото имат дори морала да го говорят, не е честно, заяви министър-председателят.