Затворник с доживотна присъда за жестоко убийство на дете осъди държавата за "нечовешко и унизително отношение".

Министерството на правосъдието и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" трябва да му платят обезщетения по 10 000 лева за неимуществени вреди, причинени от бездействието на администрацията в Пазарджишкия затвор, както и да си поделят разноските по делото.

Димитър Георгиев е в затвора от 16 март 2000 година. До 12 септември 2013-та е бил настанен в самостоятелна килия в зоната с повишена сигурност. В помещението с площ 6,70 м има легло, маса, стол и 2 шкафчета, но няма тоалетна. После е преместен в друга единична килия в същия корпус и със същите условия, която обитава и до момента.

В жалбата си мъжът се оплаква, че трябвало да прекарва там сам и заключен цялото си време, с изключение на 1 час дневно при раздвижването. Заради липсата на тоалетна се налагало да се облекчава в кофа.

Административният съд в Пазарджик определя изброените несгоди като "нечовешко и унизително отношение", позовавайки се на практиката на Европейския съд за правата на човека и уважава двата иска на лишения от свобода в пълния им размер, пише "Дарик".

Георгиев не за първи път осъжда държавата заради лошите условия в затворническите килии. В началото на 2016 г. спечели дело за 2000 лева, като тогава беше посочил отново липсата на течаща вода и тоалетна в килията, която била по-малка от изискваните минимум 4 кв. м, лишен бил от право на образование, вероизповедание и социален живот.

Димитър Георгиев е зад решетките заради убийството на 7-годишната си доведена дъщеря Иванка. Убива я на 18 май 1998 г. край Вакарел. Момиченцето първо е жестоко пребито и душено. Пастрокът разбива главата на детето с ритници, после го дави в реката. Пред съда заявява, че малката трябвало да ходи на училище, а нямали пари да я гледат.

Деянието е в условията на опасен рецидив, отчитат магистратите.

Прокурор по делото е Маргарита Попова, вицепрезидент на България в предишния мандат, която убеждава магистратите да дадат доживотна присъда без право на замяна. Първоначално Димитър е поставен при усилено строг режим.

Настоящото решение на Административния съд може да бъде обжалвано пред по-горна инстанция в 14-дневен срок.