Електрификация и живот на Марс. Това са само част от очакванията за бъдещето на основателя и главен изпълнителен директор на Tesla  и SpaceX Илон Мъск.

Вижте 7 негови прогнози за бъдещето:

1. Всички форми на транспорт ще бъдат електрически

Според Мъск всички форми на транспорт, с изключение на ракетите, ще станат електрически.

„Коли, самолети и кораби ще станат напълно електрически. Не наполовина, изцяло, Няма съмнение”, обяви Мъск в интервю за Marketplace през 2015 г.

Тази година през юли той повтори тази прогноза пред асоциацията на губернаторите.

„За мен няма съмнение, че всички видове транспорт, с едно иронично изключение – ракетите, ще станат напълно електрически”, твърди той.

2. До 10 години половината от новите коли в САЩ ще са електрически

Тази прогноза Мъск направи през юли 2017 г.

3. До 20 г. автономните коли ще са стандарт

До 20 г. да не притежаваш кола с автономна система за управление ще е същото като да имаш кон – само по сантиментални причини, каза Мъск при обявяването на финансовите резултати на Tesla за третото тримесечие на 2015 г. Според него тогава всяка кола без автономно управление ще има негативна стойност.

Също така тази година през юли той обяви, че до 20 г. колите няма да имат волани.

4. Автоматизацията ще направи базовия доход по-вероятен

 „Има голям шанс заради автоматизацията да бъде въведен универсален базов доход”, каза Мъск в интервю за CNBC миналия ноември.

5. Ще стъпим на Марс до 2025 г.

В началото на октомври Мъск говори на Международния конгрес по астронавтика и сподели детайли за плановете на компанията му SpaceX да изпрати хора на Марс до 2025 г. Предприемачът обяви, че целта е корабът да потегли през 2024 г., но той няма да кацне преди 2025 г. Амбицията му е да колонизира Червената планета и да я направи добро място за живот.

6. Изкуственият интелект е по-опасен от ядрено оръжие

Според Мъск опасността от изкуствения интелект и най-голямата заплаха за човешката цивилизация.

В началото на септември т.г. в профила си в Туитър той написа, че „надпреварата на държавите в областта на изкуствения интелект най-вероятно ще е причина за Трета световна война”. Коментарът му бе направен, след като руският президент Владимир Путин заяви, че която страна стане най-добра в изкуствения интелект, ще е новият владетел на света.

7. Хората трябва да станат отчасти роботи, за да оцелеят

Хората трябва да станат отчасти роботи, за да оцелеят, заяви Мъск през февруари на World Government Summit в Дубай.

„Скоро вероятно ще станем свидетели на сливане на биологичния и цифровия интелект”, каза Мъск, имайки предвид симбиозата между човешкия интелект и този на машините.