10-те най-добри спортисти на Русе през 2017 година ще бъдат определени сред 25 номинирани състезатели в анкетата на „Утро“ и община Русе. Срокът за подаване на номинациите изтече вчера. Сега на ход са представителите на медиите, които що гласуват за златната десетка.
По традиция победителите ще бъдат наградени на специална церемония през януари. Точната дата на тържеството ще бъде определена допълнително, тъй като повечето от спортистите имат различни ангажименти или излизат по лагери в началото на годината. Ще направим всичко, за да се съобразим с тях и техните клубни ръководства.
НОМИНАЦИИТЕ 
Ангел Вецов, карате, клуб „Ипон“ - бронзов медалист от европейското първенство за мъже, вицешампион на турнир „Верея“, втори на международен турнир във Варна.
Велислава Чакърова, бокс, клуб „Русе“ - бронзова медалистка от европейското първенство за девойки до 16 години. 
Вилиян Бъчваров, кану-каяк, клуб „Локомотив“ - четвърти с Христо Реков от „Тракия“ на европейското първенство за младежи /500 метра/. Осми на европейското /1000 метра/.  
Борислав Новачков, свободна борба, клуб „Юнак“ - вицешампион на европйското първенство за мъже в категория до 65 килограма. 
Васил Шопов, футбол, клуб „Дунав“ - плеймейкър, с основен принос за четвъртото място на отбора в Първа лига и участието му в Първа лига. Избиран 5 пъти в Отбора на кръга. 
Габриела Йорданова, бокс, клуб „Русе“ - бронзова медалистка при жените на първенството на страните от Европейския съюз, вицешампионка на турнира „Странджата“, вицешампионка на турнир „Златна ръкавица“, с бронзов медал от турнир „Балкан“.
Георги Вангелов, свободна борба, клуб „Юнак“ - трети с отбора на Европа на първенство в Русия с 4 победи в 4 схватки, носител на приза най-техничен борец на държавното първенство, в което стана шампион. 
Гергана Калоева - спортна стрелба, клуб „Локомотив-Тончо Тодоров“ - шампионка при девойките в Гран при на Сърбия /пневматичен пистолет/, четвърта на международния „Валтер къп“, шеста на международен турнир в Нитра, Словакия. 
Даниела Недева и Анастасия Лавренова, кану-каяк, клуб „Локомотив“ - четвърти при двойките каяк /1000 метра/ на европейското първенство за жени. 
Иван Банчев, стрелба с лък, клуб „Джамбо“ - бронзов медалист /индивидуално/ на европейското първенство за кадети, трети с тима на България на европейско за кадети, 17-и /индивидуално/ на световно за кадети. 
Инна Ефтимова, лека атлетика, клуб „Локомотив“ - балканска титла на 60 метра /7.35/, полуфинал на европейско първенство в зала за жени, второ място на международен турнир в Истанбул, второ място 60 м /7.42/ на международен турнир в Анкона, пето място 60 м /7.41/ на международен турнир в Обон, Франция, осмо място 60 м /7.41/ на международен турнир в Париж, осмо място 60 м /7.47/ на международен турнир в Вал де Руй, Франция.
Кристиян Барбов, карате, клуб „Ипон“ - бронзов медалист на европейското първенство за момчета.
Мелек Айнурова, бокс, клуб „Русе“ - европейска шампионка при девойките до 16 години.
Мирослав Будинов, футбол, клуб „Дунав“ - голмайстор на отбора през миналия сезон с 10 попадения /5 през новия/, с основен принос за четвъртото място на отбора в Първа лига и участието му в Лига Европа, 5 пъти избиран в Отбора на кръга в елита.  
Мирослав Кирчев, кану-каяк, клуб „Дунав“ - шести на световното първенство в единичния каяк в олимпийската дисциплина при мъжете на 1000 метра. 
Николай Маринов - бокс, клуб „Локомотив“ - вицешампион на европейското първенство за юноши до 16 години, вицешампион на международен турнир в Косово.   
Павел Качамаков, карате, клуб „Ипон“ - бронзов медалист на европейското първенство за мъже, второ място на турнир „Верея“.
Радослав Радев, бокс, клуб „Русе“ - вицешампион на европейското първенство при момчетата до 14 години.
Севда Асенова, бокс, клуб „Русе“ - шампионка при жените на първенството на страните от Европейския съюз, шампионка и носителка на международната купа „Балкан“, Спортист №1 на месец октомври на България.
Станимир Халаджов, академично гребане, клуб „Локомотив“ - бронзов медалист на европейското първенство за мъже до 23 години на двойка без кърмчия с Рангел Кацарски от Пловдив. 
Станислав Антонов, футбол, клуб „Дунав“ - вратар, с основен принос за четвъртото място на отбора в Първа лига и участието му в Лига Европа, 5 пъти избиран в Отбора на кръга.
Стилиян Петков, карате, клуб „Ипон“ - шампион при мъжете на турнир „Верея“, бронзов медалист на международен турнир във Варна.
Християн Стефанов, свободна борба, клуб „Юнак“ - балкански шампион за кадети, 10-и на европейското първенство. 
НОМИНАЦИИ ЗА ТРЕНЬОР НА СЕЗОНА
Веселин Великов - бивш наставник на футболния „Дунав“. Под негово ръководство отборът се класира четвърти в Първа лига и участва в Лига Европа. Павел Сяров, бокс - клуб „Русе“. Ръководеният от него женски тим стана отборен държавен шампион за осми пореден път. Освен това женският клубен тим спечели за 8-и път и турнира за купата на България.
ОТБОР НА ГОДИНАТА
- Женският тим по бокс на клуб „Дунав“.
- Футболният отбор на „Дунав“
ПРИЛОЖНИ СПОРТОВЕ
СМК „Приста“ /Русе/ предложи само една номинация.
- Никол Павлова - национално ученическо състезание за деца и юноши - първо място в клас „F2B“, първо в „С“, „Киев къп“, етап от Световната купа - трето място в кордови модели, Купа „Тракия“, етап от Световната купа - първи места при юношите и мъжете, 4 титли в отделните класове на държавното първенство в Пазарджик, трето място на кръг от Световната купа в Румъния, трето място на европейското първенство за юноши.