Делото "Килърите" е пред финала и на втора съдебна инстанция - Варненският апелативен съд. Магистратите ще произнесат присъдите на Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туцо, бизнесмена от Велико Търново Георги Вълев, бившия полицай Петър Атмаджов и хижаря Райчо Стойнев. Те са подсъдими за убийствата на Борислав Георгиев, на адвокатът от старата столица Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев.
Днешният, последен ден от съдебното заседание, след края на пледоариите на страните по делото, бе отреден за реплики и последни думи на подсъдимите.

Пръв от това свое право се възползва адвокатът на Петър Стоянов -  Иво Найденов, който защитава още няколко от подсъдимите заради отсъствието на техните адвокати. За пореден път защитникът припомни, че многократно бившият вътрешен министър, по множество медийни канали, е свързвал това дело с дейността на новосформираното движение АБВ на президента Георги Първанов. Според Найденов показанията на редица ключови свидетели по това дело, които са от криминалния контингент, са били манипулирани и изтъргувани за някои облаги. Защитата на Сумиста изтъкна и обстоятелството, че много свидетели, които са заставали пред Шуменския окръжен съд (ШОС) са носили протоколите от разпитите си на досъдебното производство.

Адвокат Галя Гълъбова коментира в репликата си въпроса с назначаването на резервни защитници. Тя цитира решение №19 от 28.09.2010 година на КС на Република България., свързано с института на резервния защитник. Изводът на КС, че правото на подсъдимия е ограничено, но когато са налице данни, че резервният защитник упражнява различна линия на поведение от тази на подсъдимия, то той може да се откаже съзнателно и доброволно от него. Такова право е упражнил Петър Стоянов на две съдебни заседания пред ШОС и назначеният резервен защитник също е поискал да се отведе. Гълъбова цитира и друг пример с назначения резервен защитник на подсъдимия Янко Попов, който имал дадени само 2 часа да се запознае с делото и с 25 тома секретни материали, което според Гълъбова не е позволило на резервния защитник да упражни професионалния си дълг.

По отношението на твърдението на прокурор Ася Петрова, че по делото са приобщени ДНК експертизи, които удостоверявали, че трупните останки, намерени в опожарен бус край ж.п. линия близо до София, са на Филев и Трифонов, то адвокат Гълъбова счита, че това не е сторено и прокуратурата заблуждавала съда с подобно твърдение.

Подсъдимият Георги Вълев също се възползва от правото на реплика и коментира становището на прокуратурата по отношение на жалбата му спрямо първоинстанционната присъда. Неверни били твърденията на прокуратурата, че Вълев имал мотив и бил неудовлетворен от сделката по разпределението на акциите на Тракия Банк. Подсъдимият припомни, че дал хонорар на Лупов в размер на 1 250 000 евро. "Смехотворно е твърдението на прокуратурата, че съм имал намерения да убия двама души, за да удовлетворя допълнително финансовите си претенции. Имам документи за всяко едно споразумение и е нелепо да се коментират слухове или думи, изречени от свидетели, че съм бил неудовлетворен. Прокуратурата се опитва да внуши, че см дължал пари на Румен Рачев", подчерта Георги Вълев и определи твърденията на обвинението като сценарий на лош криминален роман с автор прокурор Ася Петрова.

"Както с Лупов, така и с Рачев не съм се срещал 2 години след приключване на нашите взаимоотношения. Аз нямам законово основание да претендирам големи вземания от Тракия Банк”, допълни той и уточни, че не бил акционер в цитираната банка а само представляващ акционерите и като такъв нямал право на големи очаквания или финансови претенции.

От правото на реплика се възползва и подсъдимият Петър Стоянов - Сумиста. Той се спря отново на въпроса дали процесът е политически. „Като експерт в Народното събрание, аз съм участвал активно в изработването на Закон за спорта и моята дейност е политическа, защото съм предложен като експерт от конкретна политическа партия", каза Петър Стоянов. Той отново заяви, че многократно е имал срещи лично с Цветан Цветанов, но никой не си е направил труда да провери този факт. По думите му това дело е било пример за задкулисието в политическия живот на България по времето на управлението на ГЕРБ и разкривало задкулисието в правосъдната система.  Стоянов заяви, че: "по това дело сме свидетели на поръчково правосъдие, поръчкова прокуратура и съд и поръчкови медии".

Подсъдимият Стоянов за пореден път попита защо Боян Джамалов, Георги Петков и Лозан Цеков, които така охотно разказвали важни подробности по това дело за престъпната дейност на групата, не са привлечени към отговорност за дейността на същата група. Петков, който е бивш служител във фирмата на Стоянов разказвал че продавал минерална вода и продавал наркотици, но така и не бил привлечен под отговорност. „Аз познавам тези хора много по-добре от вас. Много скоро тези свидетели ще разкажат как са били привиквани на разпити, как са били манипулирани и притискани да дават неверни показания", коментира още Стоянов.

По повод становище на прокуратурата, че той е превърнал процеса в политически, Сумиста заяви: „Защо никой не си спомня, че аз съм работил в НС, че съм се срещал с Цветан Цветанов и съм бил притискан за някои неща, но сега се твърди, че съм превърнал процеса в политически? Целта беше да бъдем осъдени бързо", подчерта още Сумиста. Той припомни и изявление на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов от трибуната на Народното събрание, който заявил, че за кратко време „Килърите” ще бъдат осъдени. Подсъдимият коментира отново прословутата среща в хотел „Марица”, на която Стоянов бил получил пари, както и свидетелските показания на Боян Джамалов. "Всички свидетелски показания са манипулирани от Валентин Цоновски. Всичко е измислено и подреждано чрез многократни срещи на Цоновски с различни свидетели, в това число и с подсъдимите, които били молени и притискани да свидетелстват за пловдивската среща", обясни Петър Стоянов и заключи: "Твърдя, че нямам престъпна група, не съм я създавал и не съм вършил нещата, за които съм съден”.

В последната си дума пред Варненския апелативен съд подсъдимите заявиха, че не са участвали в престъпна група, не са вършили престъпления и очакват от втората съдебна инстанция справедливост, безпристрастност и оправдателни присъди.

Георги Вълев се обърна към въззивния съд с молба да бъде оправдан по всички обвинения, за да бъде изчистено името му, което било "сатанизирано от цялата пропагандна система на предишния режим на ГЕРБ". Вълев очаква от Апелативния съд свободно и независимо вътрешно убеждение, което да доведе до оправдателна присъда. Той призова съда да не се поддава на натиска на общественото мнение и да постанови присъди, които един ден ще бъдат изучавани от бъдещите юристи. „Нека вашето решение бъде продиктувано от фактите по делото, а не на недоказани твърдения на прокуратурата”, каза в последната си дума Георги Вълев.

В последната си дума пред Варненския апелативен съд Петър Стоянов заяви, че в затвора е намерил отговор на въпроса защо е бил изправен на съд. „Разказах ви подробно за задкулисието в политическия живот в България, за парите, които се плащаха, за да стане някой генерал, но в един момент хората, с които имах добри взаимоотношения взеха властта и решиха, че съм заплаха за тях. В кариерата си на спортист съм печелил повече от 54 турнира и съм най-силният европеец, занимаващ се със сумо. Прославил съм България навсякъде по света. Бях обществена фигура, която трябваше да бъде смазана, защото някой видя потенциал в мен. Никой не може да ми отнеме славата и медалите. Бях поканен от БСП да помогна в областта на законодателството и направата на Закона за спорта, приет през 2010 година. Факт е , че съм имал близки взаимоотношения с президента Георги Първанов, а целта на ГЕРБ беше чрез мен да дискредитира президента. Успял съм в това, което правя за разлика от други комплексирани мъже и политици. За да бъда смазан срещу мен се изправи цялата държавна машина.”

Стоянов припомни на съда, че в нощта на убийството на Юри Галев той бил в компанията на Цветан Цветанов. Веднага след освобождаването си от първоначалното задържане с обвинение за участие в убийството на Галев, Стоянов припомнил това лично на Цветанов. След този разговор Цветанов млъкнал с обвинението за Галев, но пък се образувало досъдебното производство в Шумен. „Ако ГЕРБ беше останал в управлението вече щях да съм осъден и на втора съдебна инстанция”, заяви Стоянов.