Ще има ли дунавска риба на трапезата за Никулден се питат силистренци. С настъпването на зимата уловът в реката рязко намалява, въпреки че броят на рибарите се увеличава. Изчезнали са много от традиционните за реката видове и спасението за празника е шаран от платени водоеми или от магазина.

Дойде ли Никулден рибарите знаят – мрежите остават празни. Не влиза дори и шаранът, който всички чакат за празничната трапеза. Отдават го на ниското ниво и споделят, че въпреки, че традицията повелява на трапезата за празника да има шаран …Зимата не е времето на шараните, или поне не на дунавските.

Преди години шаранът е бил по-малко в реката, но след едно пълноводие преди десетина години, са се скъсали дигите на румънски рибарници и Дунав се е напълнил с малки шаранчета. Други 200 000 бяха пуснати пък тази година през месец май край Силистра.

Но не само шаранът не влиза в мрежите. Рибари разказват, че е изчезнала много от традиционната дунавска риба. И ако преди десетина-петнадесет години са се прехранвали от реката, вече не могат.

В момента в Дунав има най-вече платика и морунаж. Изчезнал е карасът, лин не са хващали от години, сом все по-рядко улавят. Няма я и най-дунавската риба – сабицата.

Една от причините според рибарите е укрепването на брега и унищожаването на преливниците, където рибата е хвърляла хайвера си. Преди е имало много хранителни отпадъци от консервения комбинат, от месокомбината и е имало какво да яде рибата.

Има и ново явление – масова поява на корморани, гларуси и видри. Пернатите дори изяждали рибата, с която захранвали язовирите.

Предпочитат да риболуват на реката. Казват, че страстта е по-голяма и всеки ден е хазарт, не знаеш какво ще влезе в мрежата. Докато на язовирите го няма моментът на изненадата. Там знаеш с какво е зарибен водоемът. Таксите също са високи. Трябва да плащат и за правото да риболуват, и за улова отделно, а за да хвърлят въдиците на Дунав им трябва само риболовен билет.

И да знаете, лоша риба няма, казват рибарите, стига да е прясна – била тя дунавска или морска.