В „Баща в излишък 2“ Уил Фарел и Марк Уолбърг се завръщат в ролите си на Дъсти и Брад в продължението на комедийния хит от 2015 г. „Баща в излишък“. Тогава комедията натрупа световен боксофис от над 240 милиона долара при бюджет 50 милиона, което веднага накара продуцентите да заложат на втора част. На режисьорския стол отново е Шон Андерс („Шефове-гадняри 2“, „Баща в излишък“), който работи и по сценария на филма заедно с Джон Морис („Семейство Милър“).
Този път Дъсти и Брад ще трябва да се преборят със собствените си бащи - мачото и представител на „старата школа“ Кърт и свръхчувствителния и емоционален Дон. В ролите на двамата дядовци влизат ветераните Мел Гибсън и Джон Литгоу.
До този момент Дъсти и Брад са постигнали невъзможното - приятелство и мирно съществуване, докато споделят бащинството. Всичко върви гладко до момента, в който техните собствени бащи пристигат за Коледа и разклащат из основи крехкия мир помежду им. Защото тандемът Гибсън - Литгоу има свои идеи как да се отглеждат деца, които съвсем не съвпадат с традиционните методи в това отношение.
Ще могат ли Дъсти и Брад да пренебрегнат появилите се пукнатини в отношенията им и да работят заедно, за да докажат, че прогресивният им родителски стил работи? И дали ще успеят да осигурят на семейството си най-добрата възможна Коледа?