„Падингтън 2“ е продължение на разказа за приключенията на най-добродушното и умно меченце на света, което се появи за първи път на голям екран преди две години и спечели 190 милиона долара.
Симпатичният Падингтън вече е щастливо устроен със семейство Браун в Лондон, където е станал популярен член на обществото, пръскайки радост и любимия си мармалад навсякъде, където отиде. Този път той трябва да събере пари, за да купи нещо за 100-ия рожден ден на леля Луси (Имелда Стаунтън). Докато търси перфектния подарък, Падингтън вижда великолепна панорамна книга със забележителностите на Лондон в антикварния магазин на г-н Грубер и се заема с множество странни работи, за да я купи. Но книгата е открадната, а Падингтън е несправедливо обвинен в кражбата и попада в затвора. За да спаси любимеца си, семейство Браун се заема да търси истинския крадец, който пък се оказва майстор в дегизировките. Мечият злодей е Хю Грант в ролята на позабравена суетна филмова легенда. 
Падингтън е герой в едноименната книга на Майкъл Бонд, издадена през 1958 г. Последвалата поредица е преведена на 40 езика, а мечето от перуанската джунгла, възпитано в безупречни маниери и попаднало самичко на лондонската гара, става любимец на малки и големи читатели.