Международният трибунал за бивша Югославия прекъсна изслушванията в съдебната зала, след като подсъдимият "взе отрова" при потвърждаването на присъдата му за 20 г. лишаване от свобода, предава британският телевизионен канал Sky News.

Минути след отхвърлянето на обжалването му, бившият хърватски военен командир Слободан Пърляк погълна течност от малка бутилка, след което извика: „Не съм военнопрестъпник, противопоставям се на тази присъда“, предава Фокус.

Адвокатът на Пърляк заяви, че 72-годишният „е взел отрова“. Това принуди председателят на съда Кармел Агиус да извика лекар и да спре хода на делото в Хага. На място бе изпратена линейка, а парамедици бяха забелязани да влязат в съдебната зала. Пърляк е един от шестимата бивши политически и военни лидери, които обжалват присъдите на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия, който миналата седмица осъди за геноцид бившия командир на босненските сърби Ратко Младич.

Хеликоптер бе изпратен да прибере бившия командир на Хърватския съвет за отбрана. Всички репортери извън съдебната зала бяха помолени да се отстранят, за да може да се приземи хеликоптерът. Асошиейтед прес съобщава, че пред залата на съда са паркирани коли на холандската Бърза помощ, полицията и пожарната. Сградата на съда не е евакуирана.