Парламентът реши минималният осигурителен доход да бъде 510 лв. и прие предложението на БСП за земеделските производители той да бъде 350 лв., предаде „Фокус“.

Съгласно приетия на второ четене текст от бюджета на ДОО за 2018 г. минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица ще бъде 510 лв. Депутатите решиха максималният месечен размер на осигурителния доход да бъде в размер на 2600 лв. Управляващите бяха предложили минималният осигурителен доход на земеделските производители и тютюнопроизводители да бъде в размер на 480 лв., но депутатите приеха предложението на БСП той да възлиза на 350 лв. От БСП предложиха още максималният осигурителен доход да бъде в размер на 3300 лв., но предложението им беше отхвърлено.

Депутатът Георги Гьоков от БСП изтъкна, че отново са облагодетелствани по-богатите. „Това е грешна политика, защото се замразяват приходите в ДОО“, заяви Гьоков. От ДПС пък предложиха минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители да е в размер на 330 лв. Според Хасан Адемов от ДПС тютюнопроизводителите и земеделските производители не трябва да бъдат включени в една група.