Парламентът прие промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, с които се въвеждат текстове за прилагането на инвестиционните мерки от Програмата за развитие на селските райони чрез Интегрираната система за управление и наблюдение (ИСУН) и Интегрираната системата за администриране и контрол (ИСАК) по програмата за развитие.

Предвижда се проектните предложения по тези мерки да подлежат на предварителна оценка, когато общият размер на заявената финансова помощ надхвърля бюджета за съответния период на прием. В едноседмичен срок от публикуване на класирането ще могат да бъдат подавани възражения, които ще бъдат разглеждани от специална комисия. Срокът за произнасяне по възраженията е две седмици. Светла Бъчварова от БСП отбеляза, че ще е невъзможно да бъде спазен двуседмичния срок за разглеждане на възраженията по предварителната оценка и класирането и че заложената процедура е неефективна.

Решението по подадени жалби ще бъде върху извършена оценка и комисията, извършваща предварителната оценка, ще изготвя списък на проектните предложения, по които заявената помощ не надхвърля с повече от 30% определения бюджет за периода, както и за тези с еднакъв брой точки, а за останалите проекти ще се изготвя отделен списък.

Процедура чрез подбор ще се извършва до достигане на до 110 на сто от бюджета по реда на Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове за проектните предложения от първия списък . Преди класиране и при наличие на остатъчен бюджет до 110 на сто ще се извършва оценяване и на проектните предложения от втория списък до 110 на сто от бюджета. Всички останали предложения ще им се отказва предоставянето на безвъзмездна финансова помощ.

Законопроектът бе приет на първо четене с 97 гласа "за", 5 народни представители гласуваха „против“, а 50 депутати се въздържаха.