В момента никъде по автомагистралите няма затруднения и движението се извършва нормално. Това каза председателят на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов на брифинг във връзка със зимната обстановка по републиканските пътища, ппредава „Фокус".

„От 4 часа през нощта започнаха обилни снеговалежи в област София. Постепенно снегът обхвана доста области - Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Монтана, Видин, а сега отива и към Ловеч. Снеговалежите са обилни и в момента работят над 350 снегопочистващи машини. Междуведомственият щаб беше свикан още в ранните часове на днешния ден и той функционира постоянно - това са АПИ, МВР и „Гражданска защита", каза още той.

Инж. Атанасов уточни, че катастрофата тази сутрин с тежкотоварен автомобил на АМ „Хемус" е затруднила изключително много снегопочивстващата техника, но в момента всичко е разчистено и няма затруднения.

„Сега има ограничения на движението за тежкотоварни превозни средства с ремаркета и полуремаркета на 4 прохода - Предел, Рожен, Превала и Троянски проход. Снеговалежът се измества на изток и на североизток. Щабът функционира и засега по републиканската пътна мрежа няма проблеми", каза още той и апелира никой да не си позволява да тръгва с летни гуми в този обилен снеговалеж.

„Рискови участъци си остават високите проходи - Петрохан, Троян-Кърнаре и Шипка. Това са критичните точки по преминаването на Стара планина. В Рило-Родопската област проходите над 1000 м също са опасни участъци. Опасно ще стане и когато спре снегът и паднат много рязко температурите - тогава ще има заледявания и трябва да се кара със съобразена скорост", каза инж. Атанасов.

Той уточни, че снегопочивстването ще продължи и през нощта.

"Препоръчваме на шофьорите да избягват прохода Петрохан освен ако не е крайно наложително", допълни шефът на АПИ.

По думите му на прохода Петрохан няма закъсали коли.

„Там химия не можем да използваме, защото високата част не може да се обработва с нея и затова се действа по традиционния начин - гребло и опесъчаване. По района работят две снегопочивстващи фирми - такава от София и такава от Монтана. Има разлика в самото трасе - софийската част не е ремонтирана, монтанската част е ремонтирана и машините се движат по-бързо, по-лесно и не чупят гребла. През 2018 г. предстои реновирането и на софийската част, където в момента настилката е с много пропадания", каза още инж. Атанасов и препоръча на шофьорите да минават по АМ „Хемус".

„При обилни снеговалежи снегопочивстващите машините не спират освен тогава, когато трябва да презаредят със сол. Обикновено се движат в тройки и препоръчвам на водачите на МПС да не се опитват да минават между тях, защото могат да създадат тежки пътно-транспортни произшествия. Няма как автомагистрална мрежа от хиляди километри да бъде изчистена на асфалт - по техническите параметри може да се допусне до 3 сантиметра сняг. Но мисля, че постигаме добри резултати автомагистралите постоянно да бъдат на асфалтова настилка, но се изисква технологично време при работата на машините", обясни той.