Засилването на контрола не е решение срещу катастрофите по пътищата, необходимо е и промяна на културата на водачите, коментира в предаването "Неделя 150" по БНР главният секретар на МВР Младен Маринов. "Аз лично смятам че само и единствено засилване на контрола не е решение на този проблем. Основната част от нарушенията, които констатираме, знаете до момента от началото на годината имаме над 850 хиляди констатирани нарушения, правим всичко възможно да се повиши събираемостта на глобите, които са генерирани в тези нарушения. Основното, което нарушават хората, това са ограниченията на скоростта. Натъкваме се на случаи, които са доста притеснителни с хора, които, включително над 11 000 лева генерирали глоби от нарушения. Има и хора, които за първи път нарушават, но има и сериозен процент, които са рецидивисти на пътя. Близо 100 водачи на ден се водят в районните управления за прилагане на принудителни административни мерки, свързани със спиране на моторното превозно средство от движение след извършване на тежки нарушения, така че това нещо е в действие. Но така или иначе, виждате, натъкваме се пак на груби нарушения, които водят до трагедии", обясни той.
"Отговорността е обща на всички обща институции, включително и отговорност на хората, които натискат газта и държат волана. Нашата отговорност ние си я поемаме ежедневно, виждате, че когато станат такива пътнотранспортни произшествия и това влезе във фокуса на обществото, основно излизат колегите и ние от МВР. Просто трябва да разберете че културата на участниците в движението трябва да се повиши", каза още той.
Маринов коментира и мерките за сигурност във връзка с европредседателството: "Наистина полицейското присъствие ще е засилено, там където ще бъдат провеждани мероприятия предателството, до известна степен ще има затруднения и за гражданите. Казвам, тези мерки не са и единствено за председателството, като цяло държавата ще е в световния фокус и всички погледи ще са насочени към България. Естествено, това води до известна опасност за всички останали граждани. Естествено, когато се наложи, ще има и по-тежко въоръжени полицаи, такива които да бъдат готовност и да реагират ако има усложняване на обстановката".