Foxconn, основният производствен партньор на Apple, е използвал ученически труд при сглобяване на iPhone X в заводите си в Китай, съобщи Файненшъл Таймс. Очертава се пореден скандал с тайванската компания, която и друг път е прибягвала до нископлатените услуги на деца.

Самата Apple не носи отговорност за експлоатацията на деца при производството на iPhone, тъй като заводите не са нейни. Компанията от Купуртино единствено разработва новите продукти, а производството е възложено на Foxconn и други партньори.

Оказва се, че в асемблирането на iPhone X са участвали около 3000 ученици на възраст от 17 до 19 години в ролята на стажанти. Някои от тях са признали, че работата във Foxconn е задължително условие да завършат училище.

Но специализацията на учениците по никакъв начин не е била свързана със стажа във Foxconn – те са учили железопътно строителство. Освен това тийнейджърите са работили по 11 часа на денонощие, което е в разрез със законодателството на Китай.

Apple, от своя страна, потвърждава изнесената информация, но отрича учениците да са работили по принуда и повече от допустимото по закон. Предполага се, че Foxconn е прибегнала до детски труд, за да се справи със съкратените срокове за производство на iPhone X.