Село, в което в момента живеят 240 души, търси още жители, като обещава да даде по 70 000 швейцарски франка (60 000 евро) на всяко семейство с две деца, което реши да се засели там.


Става дума за село Албинен в швейцарския кантон Вале, което се намира на 1300 м надморска височина, съобщава местното издание The Local. Въпреки че е изключително живописно, в последните години младите хора все по-често го напускат и това довело до закриване на училището.

Идеята за даването на пари срещу заселване ще бъде гласувана на референдум в селото на 30 ноември. Разбира се, срещу получаването на бонуса желаещите да живеят в Албинен ще трябва да изпълнят някои условия. Първото е наистина да останат там за поне 10 години, да купят или построят къща в селото, да са на възраст до 45 години.

Парите, които биха получили, зависят от броя на членовете на семейството - по 25 000 франка за всеки възрастен и по 10 000 за всяко дете. Според местните това са нелоши суми за първоначалната инвестиция около покупката или строителството.
На референдума ще бъдат гласувани финансовите условия, включително създаването на специален фонд, в който всяка година трябва да влизат минимум 100 000 франка за възродяването на Албинен. Чужденци също ще могат да кандидатстват.