Руската федерация потвърди, че на територията на страната е отчетено повишено радиационно замърсяване - в атмосферата в района на Южен Урал са отчетени високи нива на изотопи на радиоактивен рутений (Ru-106). 

Федералната служба по хидрометеорология и мониторинг на околната среда (Росхидромет) съобщи за „екстремно“ радиационно замърсяване, след като по-рано държавната компания „Росатом“ уверяваше, че ситуацията е в „рамките на нормата“. 
В разпространеното от Росхидромет се уточнява, че в село Аргаяш, Челябинска област, разположено недалеч от завода за производство на компоненти на ядрени оръжия „Маяк“, в периода 26 септември-1 октомври е регистрирано „екстремно високо“ замърсяване с изотопа рутений, което е превишавало нормата 986 пъти. При това в края на септември продукти от бета-разпада са открити в Република Татарстан, във Волгоград и Ростов на Дон. 

В периода 29 септември-3 октомври в атмосферата на европейските страни е имало увеличение на концентрацията на рутений-106, „започвайки от Италия и продължавайки по-на север в Европа". 
Повишени нива на рутений-106 във въздуха бяха отчетени от шест измервателни станции на територията на ФРГ, а също и в няколко други държави от Европейския съюз, сред които Австрия и Италия. Съответната информация бе поместена в информационен бюлетин, публикуван на официалната интернет страница на службата. 

Във вторник, 21 ноември, „Росатом“ отхвърли възможността за инцидент в съоръженията си, който да е довел до замърсяването. „Няма инциденти в съоржъженията за ядрена инфраструктура в Русия“, заяви пред медии представител на „Ростатом“. 
За факта, че в Южен Урал вероятно е имало радиоактивно изхвърляне на рутений-106, още в началото на октомври алармираха германски специалисти по радиационна защита. Последва официално съобщение от руската държавна корпорация „Росатом“, собственик на производствената асоциация „Маяк“, в което бе подчертано, че радиационната обстановка около всички ядрени съоръжения в Руската федерация е „в нормални граници". 
„Версията на предполагаемия руски произход на замърсяването е несъстоятелна", категорични бяха от корпорацията.