Емануил има и още значими роли като дизайнер в Renault Group – като тези при създаването на Renault Scenic, както и някои от последните концептуални автомобили на Renault, включително R.S. Vision 2027.

Емануил Клисаров е българинът в дизайнерския екип на Renault. На 38 години той вече е старши екстериорен дизайнер в централата на Renault в Париж. Звездата му изгрява тази година с основната роля в създаването на дизайна на бестселъра на Dacia – новият Duster, който бе показан на Автосалона в София през октомври. Емануил обаче набляга на факта, че дизайнът е колективно упражнение, а не самостоятелна начинание.

Емануил Клисаров е роден в София през 1980 г. Семейството му се премества в Австрия през 1989 г., а през 1991 г. заминава за Монреал, Канада. Страстта му към рисуването и дизайна се проявява още в гимназиалните му години, когато всичките му учебници са пълни с малки скици. В университета решава да задълбочи познанията си и да учи индустриален дизайн в Монреалския университет. След програма за обмен в Strate College във Франция и стаж в PSA Citroen, той завършва с диплома, спонсорирана от General Motors.

След друг стаж в Bombardier (BRP) през 2007 г., Емануил е нает от Renault в новооткрития им дизайн център в Букурещ, Румъния. Четири години по-късно, през 2012 г. Емануил се премества в централата на Renault, Франция, като Старши дизайнер на Екстериора, където играе основна роля в създаването на някои от най-важните модели на Renault и Dacia – Scenic, новия Duster, както и някои от последните концептуални автомобили на Renault, включително R.S. Vision 2027.

За дизайна на новия Duster споделя, че „най-важното е било да остане остане Duster, но изглежда по-модерен, по-здрав и солиден, и в същото време да е достатъчно щедър за по-малко пари.” А процесът на автомобилния дизайн започва с избор на дизайнерите, които ще се включат в създаването му. В случая с Duster са били избрани около 20 души от различните студия и всеки рисува своята представа за модела.

„Нямаме никакви технологични ограничения при първоначалните скици – просто рисуваме представите си спрямо заданието. След това се явяваш на ревю, на което избират 5 проекта. От тях се правят 3 модела 1:4 от глина и накрая се избира само един модел, който се прави в реални размери.”