Румъния съди местен пастир, който пречи на работата на американските военни във военна база до южния град Девеселу, пише електронното издание на Balkan Insight.

Овчарят Димитру Блая отказва да унищожи кошарата си за овце, която попада в периметъра за безопасност около американската военна база, където са разполагани елементи от противоракетната отбрана на САЩ в Европа. Той изградил чифлика си през 2007 г. без официално разрешение, въпреки че земята е негова собственост.

Румънското военно министерство спечели на първа инстанция срещу пастира, но той обжалва решението и през януари Върховният съд ще вземе отношение по казуса.

Румънецът се сдобил със земята в Девеселу през 2007 г. и изградил фермата си в непосредствена близост до военната база, която по това време не действала. Три години по-късно Румъния и САЩ постигнаха споразумение и Букурещ се съгласи да приеме на територията си елементи от противоракетния щит на САЩ. Базата отново заработи през 2016 г.

През пролетта на тази година местен съд реши, че пастирът трябва да събори чифлика си и да плати глоба от 700 евро. Той обжалва решението във Върховния съд.

Противоракетният щит на САЩ в Румъния струва над 800 милиона евро. Включва 24 ракети и радар.