След две последователни отлагания, главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск даде на света сериозно основание да възприема сериозно плановете му за електрическите варианти на различните видове сухопътен транспорт.

Основателят на компанията представи на събитие в четвъртък вечер близо до Лос Анджелис дългоочаквания електрически камионTesla Semi. Производителят на електрически автомобили предложи незначителни детайли, спестявайки информация за обхвата, цените и плановете за производство. Компанията обяви, че камионът има някои функции на автопилот, като системи за безопасност, включително автоматично спиране и системи за поддържане на лентата на движение, предава Bloomberg.

Все пак Мъск обяви, че дори с пълен товар от 40 тона камионът ще изминава 800 километра с едно зареждане. Производството може да стартира през 2019 г.

Мъск не спомена конкретна цена за камиона, но подчерта, че дизеловите камиони ще излизат по-скъпо с по 20 на сто на километър. Новото превозно средство има 4 двигателя, а Tesla обещава, че ще може да измине без повреда 1 млн. мили (1,6 млн. км). И с два повредени мотора е възможно камионът да се движи по-добре от дизеловите конкуренти, каза Мъск. По думите му със зареждане от 30 минути Semi ще може да изминава 640 км. 

От решаващо значение за Мъск е полуремаркетата да са добре приети от пазара. Tesla се препъна с производството на своя седан Model 3, първия електромобил, който се опита да произвежда и продава на масови потребители. Сега предприемачът визионер се опитва да излезе от затрудненото положение, търсейки нови начини за снабдяване с батерии за седана.

Камионът освен това е жизненоважен за мисията на Мъск. Докато задвижваните с електрически батерии пътнически коли изглежда се налагат все повече, електрифицираните големи камиони биха променили транспортния сектор. Неотложността да се премине от дизелови двигатели, изхвърлящи много вредни емисии, към други форми на транспорт, е особено остра в Калифорния, където пристанищата на Лос Анджелис и Лонг Бийч планират да премахнат тези двигатели, преминавайки към природен газ или двигатели с нулеви емисии. Добавянето на автономни функции в допълнение към електрификацията може също така да помогне на операторите да спестят разходи за труд и може да предизвика сериозни сътресения в индустрията за камиони.