В групата ще участват представители на научните среди, онлайн платформи, медии и граждански организации, които да помогнат за изготвянето догодина на европейска стратегия

Европейската комисия създава група от експерти, които да предложат начини за борба с фалшивите новини и дезинформацията, съобщи пресслужбата на институцията.

В групата ще участват представители на научните среди, онлайн платформи, медии и граждански организации, които да помогнат за изготвянето догодина на европейска стратегия за борба с разпространението на фалшиви новини.

Еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел коментира, че в основата на нейните действия стои защитата на правото на гражданите на качествена информация. Искам открита и широка дискусия за фалшивите новини, за да вземем мерки във връзка с това явление и да преодолеем предизвикателствата, които стоят пред нас, добавя тя.

Еврокомисията иска да установи как гражданите и заинтересованите страни възприемат фалшивите новини, по какъв начин откриват онлайн дезинформацията и до каква степен се доверяват на различните медии.

Консултацията засяга фалшивите новини и онлайн дезинформацията, при които съдържанието не е незаконно и затова не е обхванато от съществуващото национално и европейско законодателство.

Очаква се експертната група да започне работа през януари догодина, като е предвидено нейната дейност да продължи няколко месеца.

Резултати от проучване Евробарометър миналата година показаха, че европейските граждани са обезпокоени за независимостта на медиите и нямат голямо доверие в тях.

През юни Европейският парламент прие резолюция, призоваваща еврокомисията да обмисли задълбочено настоящото положение и правната рамка относно фалшивите новини, и да провери възможността за законодателна намеса за ограничаване на разпространението на фалшиво съдържание.