Дългоочакваната екранизация на смешно-тъжния роман на Милен Русков “Възвишение” направи премиера на историческа дата - вчера, 10 ноември, 28 години след деня, в който повярвахме, че сме свободни. И книгата, и филмът също разказват за свободата, но в едно още по-далечно минало - турското робство, когато за свободата кръв се е проливала.
Историята във “Възвишение” преплита исторически факти от българското Възраждане с художествена измислица. Всичко започва с Арабаконашкия обир през 1872 година, организиран от Димитър Общи (Филип Аврамов) и сподвижниците му. Сред тях са Гичо (Александър Алексиев) и Асенчо (дебютантът кукловод Стоян Дойчев). Те са полуреволюционери, полуразбойници. Гичо е идеалист и мечтател, а Асенчо - мургав селски хитрец, водещ крантата Дядо Юван. Нещо като Дон Кихот и Санчо Панса и техния росинант. Двамата получават задача да издирят и лично да предадат писмо на Левски. Търсенето на Апостола се превръща в трагикомично приключение, изпълнено с интриги, подлост и предателства. Постепенно революционният ентусиазъм на Гичо и Асенчо отстъпва място на разочарованието и огорчението.
Извършителите на обира са разкрити, има разцепление в движението как да се действа: ударно или да се изчака. Властта тръгва по петите на бунтовниците, които са разкрити от... собствения си командир, Димитър Общи.  
Последните оцелели са Гичо и Асенчо. 
Филмът на режисьора Виктор Божинов успява да пресъздаде духа на книгата на Русков. Сценарият е  написан от Виктор Божинов, Нели Димитрова и Милен Русков. Самата книга е написана на езика на българските възрожденци, елементи от който са запазени във филма, но е направен по-разбираем. Освен с блестящ сценарий, “Възвишение” се отличава и с впечатляващ актьорски състав - освен Александър Алексиев и Стоян Дойчев, участват още Димитър Рачков, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Кирил Ефремов, Малин Кръстев, Евгени Будинов, Герасим Георгиев и други.