Средно със 70 на сто са се увеличили посещенията и ползването на регионалните и общинските библиотеки, според социологическо изследване на агенция ЕСТАТ, представено на Националния форум "Библиотеките днес", съобщават от екипа.

Подобрява се състоянието на читалищните библиотеки, участници в програмата "Глобални библиотеки", според проучването. Като сериозни общи проблеми се очертават остарялата материална база, недостатъчното оборудване, неактуалният фонд и липсата на подготвен персонал.

Близо половината от библиотеките в страната никога не са били преобзавеждани, 69 на сто се помещават на площ, по-малка от 100 кв. м., а 22 на сто от библиотеките нямат нито едно постъпление в книжния си фонд за 2016 г. , според изследването. Основният извод от него е, че българските граждани имат нужда и искат съвременни библиотеки, посочват от екипа.

Старши ръководителят в програмата "Глобални библиотеки" на фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" (САЩ) Дарън Хорнер е разказал на форума за опита си с малки библиотеки с ограничени ресурси, но с голям принос за подобряване живота на хората в местните общности. Преди лекцията си той е получил от зам.-министър Амелия Гешева престижното отличие на Министерството на културата "Златен век" - печат на Цар Симеон Велики, с което фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" е отличена за най-голямата инвестиция в българските обществени библиотеки през последните 25 години.

Националният форум "Библиотеките днес" е под патронажа на президента Румен Радев. Събитието с участието на близо 50 експерти от три континента и над 450 представители на библиотечните среди от цялата страна продължава до 11 ноември в София.