След по-малко от седмица ще бъде открит най-чаканият от любителите на джаза край Дунав фестивал - Джаз фест Русе 2017. „Утро“ вече ви представи участниците в концертите от 16 до 18 ноември в Доходното здание, като за финала оставихме една от най-интересните формации „QuP“ на Антони Дончев.

„QuP“ е най-новата група, създадена от Антони Дончев. В нея участват музиканти, известни със своята художествена и артистична безкомпромисност, независимо от сцената, на която музицират и подготвеността на публиката. Това са Антони Дончев - пиано, мелодика; Росен Захариев - корнет, флюгелхорн, ударни; Михаил Иванов - контрабас, и Атанас Попов - ударни. Все артисти, създали собствен стил, които изграждат основите за развитието на импровизационната музика и джаза. Веднага след създаването си /премиерата е на 25 февруари миналата година/, квартетът получава многобройни покани, а през април изнася концерт в Берлин и участва в първото издание на възродения Магдебургски джаз фестивал. Музиката, написана от Антони Дончев специално за формацията, притежава особена образност и жанрова свобода, размива границите между импровизацията, класическата музика и фолклора.
С името на Антони Дончев са свързани почти всички престижни изяви на българския джаз през последните години. Неговата звезда изгрява като съосновател на реномираната формация „Акустична версия“, която още с първата си поява на европейския подиум печели голямата награда на конкурса в Хуйларт, Белгия през 1985 г.
Следват толкова много награди лично за Антони Дончев и за водените от него групи, че при изброяването им има опасност читателят да се изгуби като в телефонен указател. Ще посочим само, че извън джаза Антони Дончев се занимава и с класическа музика, твори и за театъра и киното, като сред реализираните му проекти е спектакъл на Теди Москов, а от 2010 година е диригент на ненадминатия Биг Бенд на Бъгарското национално радио.
Антони Дончев е ярък пример за съвременен музикант, който с лекота и умение се справя с разнородните форми на музициране в началото на 21 век, и който без проблеми може да съчетава многообразието на джазовата стилистика, фолклора и класическата музика във всичките им аспекти. 
Малко след джаз феста в Русе столичанинът Атанас Попов ще отбележи един знаков юбилей - 40-ата си годишнина. Неговото музикално обучение започва на 4-годишна вьзраст с пиано и ударни инструменти, преминава през музикалното училище „Любомир Пипков“, консерваторията в София и още една консерватория - Принц Клаус в Гронинген, Холандия. Свирил е на джаз фестивали в цяла Европа, има опит и в поп музиката като част от групата „Уикеда“ /2000-2002 година/.
Росен Захариев започва да свири на пиано на 6-годишна възраст, но по-късно се влюбва в духовите инструменти. След завършването на Софийската музикална школа с класически тромпет и Ротердамската консерватория, през 1995-а роденият през 1971 година столичанин продължава обучението си в музикалния колеж „Бъркли“ в Бостън, а три години по-късно се премества в Ню Йорк. Като част от джаз сцената, той свири и записва с барабаниста Боб Мойсес, Аби Линкълн, Стив Кун, Крис Ууд и др. Оттогава Росен Захариев участва в различни проекти и записи, изследвайки свободен подход, откривайки нови пътища за музика
Най-младият в „QuP“ Михаил Иванов учи класическа китара в НМУ „Любомир Пипков“, а през 1998-а, едва на 17 години, започва да свири на контрабас под ръководството на своя баща Иван Иванов, дългогодишен солист оркестрант в Софийска филхармония.
През 2006 година Михаил завършва джаз отдела на Амстердамската консерватория, следват множество престижни международни награди на джаз сцената.
Изнасял е концерти в цяла Европа, в Азия и Южна Америка. В момента 36-годишният Михаил Иванов живее и работи в Рим.