Всички родители са се сблъсквали с този проблем - упорита хрема при децата. Народната медицина познава много и ефективни средства, които ще помогнат да се справите бързо и лесно.

Народната медицина е изпитана и много добра, но ако забележите, че не детето не се повлиява ,обърнете се към лекар.

Както начало няколко общи съвети, които нямат отношение към народната медицина:

Постарайте се детето да не лежи. Подложете под раменете и главата му възглавница, така че да е полуседнало. Така максимално ще облекчите извеждането на секретите - това е първата и много важна стъпка.

Избягвайте да капете разтворите с помпичка, тъй като можете да разраните лигавицата и да предизвика възпаление. Капете с пипета и няма да имате подобни проблеми.

Когато секретът се задържа, това може да доведе до сериозни затруднения на дишането. Лесно ще се справите със солеви разтвор - разтворете малко обикновена готварска сол във вода и капете по 3-4 капки във всяка ноздра. Първоначално детето ще протестира, но след няколко пъти дишането ще се нормализира и ще можете спокойно да капете.

Нарежете глава лук наситно и пасирайте докато пусне сока си. Прехвърлете в чиния и залейте с малко количество растително масло или зехтин. Оставете сместа за 12 часа, прецедете и капете по 1-2 капки във всяка ноздра.

за деца над 5 години можете да използвате следната рецепта: почистете и смачкайте глава чесън. Изстисканият сок се залива с олио и оставете за 6-12 часа. Получената настойка се капе по няколко пъти на ден по 1-2 капки.

Нясолко пъти на ден капете по 3-5 капки сок от алое във всяка ноздра

Ефективно помагат и инхалациите със сода. В чайник с преварена гореща вода поставете 3-4 чаени лъжички сода. Покрива се с кърпа и се дава на детето да диша парите 10 минути. Вниманайте само парите да не са твърде горещи, за да не увредите лигавицата.

Инхалации с отвари:

Вземаме мента, дафинов лист, градински чай, евкалипт и лайка в равни части. Изсипват се във вряща вода, покрийте с кърпа. Дайте на детето да диша в продължение на 10 минути.