Съветник на сирийския президент Башар Асад заяви в телевизионно интервю, че САЩ и Турция са на сирийска територия незаконно и че сирийското правителство ще се отнесе към тях като към "нашественици", съобщи Ройтерс.

Бусейна Шабан каза също, че сирийското правителство няма да се откаже от град Ракка, който беше отвоюван от "Ислямска държава" миналия месец от подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили. 

"Турция е страна колонизатор, нейните сили на наша територия са незаконни, също както американските сили са незаконно на наша земя, каза тя по ливанската телевизия "Ал Маядин".

"Ние ще се справим с този проблем така, както се справяме с всеки нашественик в нашите земи", добави тя без повече подробности.

Сирийските демократични сили заявиха, че Ракка  ще бъде част от децентрализирана "федерална Сирия" и се надяват, че нова фаза от преговори ще ограничат кюрдската автономия в Северна Сирия, но в петък висш ирански представител заяви, че сирийските правителствени сили скоро ще започнат настъпление за превземане на града.

"Всичко зависи от самите сирийци и от преговорите между тях и не може да има дискусия за разделяне или отрязване на част от страната или за т.нар. федерализъм", подчерта Шаабан. 

Тя добави, че това, което се е случило в Иракски Кюрдистан, "трябва да послужи за урок" на Сирийските демократични сили, намеквайки за иракските кюрдски лидери, които понесоха тежък удар, когато централното правителство в Багдад, подкрепяно от Иран и Турция, им нанесе ответен удар заради референдума за независимост.

Според нея думите на сирийския външен министър през септември, че Дамаск е отворен за преговори с кюрдите за тяхното искане за автономия в рамките на Сирия, са били изтълкувани погрешно. 

"Не мисля, че което и да било правителство може да преговаря с каквато и да било групировка, когато става дума за единството на страната", заяви тя.