„За мен и за русенци е изключителна чест, че сме един от трите български града, които ще съдомакинстват Световното първенство по волейбол. Използвам случая специално да благодаря на президента на федерацията г-н Лазаров и на вицепрезидента г-н Ганев, за доверието към Русе и ги уверявам, че не само те, но и цялата спортна общественост ще видят, че ние сме готови да посрещнем това предизвикателство“. Това заяви кметът на Русе Пламен Стоилов по време на вчерашното официално представяне в София на градовете, които ще домакинстват на мачовете от световното първенство по волейбол от 10 до 30 септември догодина. То се организира съвместно от Италия и България, като у нас ще се играят мачове от групите. В Русе ще се състезават 6 отбора, още толкова ще играят във Варна, а преминалите първата фаза ще се срещнат в столицата, където ще определят част от финалистите.
„Смятам, че с хилядите туристи и гости на града, които ще посрещнем, ще можем да презентираме не само прекрасната спортна инфраструктура, но и това което имаме като архитектура и забележителности, така че гостите, които дойдат в нашия град, да останат с едни незабравими спомени и да се върнат отново, за да преживеят още много хубави дни в Русе“, коментира още Стоилов.
Волейболът в Русе е във възход. През лятото градът се доказа като отличен организатор по време на турнира от Световното Гран при за жени, а възроденият мъжки тим на „Дунав“ прави впечатляващ поход към влизането си в елита, където има амбициите да бъде основен фактор. В добавка русенската публика ще има възможността идната есен да гледа част от най-добрите тимове в този спорт.
Освен кметовете на София, Русе и Варна на вчерашното представяне присъстваха президентът на БФВ Данчо Лазаров, президентът на Европейската конфедерация по волейбол и вицепрезидент на международната федерация Александър Боричич, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, президентът на Италианската федерация по волейбол Пиетро Бруно Катанео и вицепрезидентът на БФВ Любо Ганев, а сред специалните гости бяха редица големи имена във волейбола.