Финансистът Кирил Ананиев, който прави  бюджета на държавата от 1998 г., ще е новият здравен министър, научи "24 часа" от отлично осведомени източници. Още в петък съобщихме, че не лекар, а финансист ще поеме здравното министерство след оставката на проф. Николай Петров. 

Кирил Ананиев прави държавния бюджет при почти всички правителства след 10 ноември 1989 година. Той е роден през 1955 година и работи в Министерството на финансите от 1980 година.
Завършил е Финанси и кредит в УНСС по времето, когато университетът се казва Висш икономически институт през 1980 г. Специализира в областта на финансирането и социално-културните разходи и в областта на реформите в здравеопазването в САЩ.

В Министерството на финансите преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи" и заместник-министър на финансите при три последователни правителства в периода 1998-2009 г. Бил е също секретар по финансовата политика в администрацията на президента Георги Първанов в продължение на двете последни години от втория му мандат – 2009-2011 г.

Проблемите на здравеопазването не са чужди на Ананиев, тъй като от години е в управата на здравната каса. В момента - за втори път при управление на ГЕРБ, той е начело на надзора на НЗОК. Ананиев беше шеф на Надзорния съвет на НЗОК и при предишното правителство на Бойко Борисов, но след разногласия с тогавашния здравен министър Петър Москов се оттегли от поста. Върна се начело на касата при настоящото правителство.