Скандинавските страни са известни с това, че се грижат за околната среда, поддържат въздуха, градовете и улиците си чисти. Тук ще ви разкажем за няколко стъпки, чрез които датчаните поддържат градовете си чисти и красиви.

Велосипеди

Дания е известна с многобройните колоездачи, като в Копенхаген има повече колела отколкото коли. Хора от всички възрасти използват велосипеди като главен начин на придвижване всеки ден. Така те не замърсяват въздуха и поддържат добра физическа форма.

Храната от ресторантите и супермаркетите

В Дания има не едно и две мобилни приложения като Too good to go, чрез които можете да закупите храна, която иначе ще бъде изхвърлена, с намаления до 70-80%. Супермаркетите продават пресните продукти като плодове и зеленчуци, които иначе ще трябва да изхвърлят след няколко дни, ресторантите продават останали порции от деня, а пекарните – сладки и солени изкушения, които на другия ден няма да са толкова пресни. Благодарение на тези мобилни приложения Дания се бори с отпадъчната храна и използва максимално всички ресурси.

Рециклиране

Датчаните често обичат да сменят дрехите и мебелите си, но никога няма да видите стари мебели захвърлени до контейнер. Тук културата на рециклиране е голяма и хората даряват старите си вещи на магазини, които ги продават и събират печалбата за различни организации.

Опаковките от различни напитки като кенчета, стъклени и пластмасови бутилки се заплащат предварително, а след това се рециклират в специални машини, които ви връщат парите под формата на купон за пазаруване. По този начин хората са мотивирани да рециклират, вместо да изхвърлят.

Образование на тема чистота

Почти всички семейства образоват децата си относно чистота и рецилкиране още от съвсем малка възраст. Децата се учат да изхвърлят боклуците си в кошчета, да не купуват повече отколкото им е необходимо, да събират бутилките от соковете, които са пили. Детските градини също държат на знанието на малките за околната среда и често ги водят в паркове, за да почистят заедно.

Корпоративна отговорност

Малки и големи фирми рециклират всичките си отпадъчни материали като найлон, хартия, остатъчни материали от процеса на производство. Използват рециклирани материали за опаковане и нови машини, които използват по-малко енергия при производство.

Автор на статията е  Катерина Николова, която от година живее в Дания. Работи във фирма за мъжки бижута, която използва единствено рециклирана хартия за опаковане и рециклира отпадъците си.