Северна Корея предупреди в неделя Доналд Тръмп да се въздържа от всякакви "безотговорни забележки", предаде Франс прес, припомняйки, че американският президент започва маратонска обиколка в Азия, която живее под знака на севернокорейската ядрена заплаха.

Органът на управляващата и единствена в КНДР Корейска трудова партия "Нодон синмун" обясни, че някои американци настояват за импийчмънт на Тръмп, защото острите му изявления може да предизвикат "ядрена катастрофа на американския континент".

Американският президент според вестника е "духовно нестабилен".

Тръмп заяви в Токио, без да уточни за коя страна говори, че "никой диктатор" не бива "да подценява решимостта на Америка".

Стопанинът на Белия дом се включи в размяна на все по-силни войнствени закани и лични обиди със севернокорейския ръководител Ким Чен-ун. Пред Общото събрание на ООН той заплаши дори "да разруши напълно" режима.

"Нодон синмун" споменава сенатора републиканец Боб Коркър и други видни личности от САЩ, които обвинявали Тръмп, че засилва без причина напрежението в отношенията с Пхенян. Президентът обаче още не се е вразумил и "тежко провокира Северна Корея с глупавите си забележки", продължава вестникът в уводна статия, цитирана от официалната агенция КЦТА.

"Ако САЩ изтълкуват погрешно желязната воля на Северна Корея, тя ще бъде принудена да стовари върху тях решително и безпощадно наказание, като мобилизира всичките си сили", уверява той.

Стотици южнокорейци излязоха днес на демонстрация в Сеул с искания за мир и протест срещу насрочената за вторник и сряда визита на Доналд Тръмп в страната, където гостът ще разговаря с президента Мун Дже-ин и ще разгледа американска военна база. В центъра на вниманието ще бъде посланието, което Тръмп се кани да изпрати на КНДР и нейния лидер Ким Чен-ун.

През септември Пхенян извърши шестия си ядрен опит, най-мощният досега, което засили напрежението на полуострова. Северът изстреля също ракети, способни според него да достигнат американския континент.

Южна Корея е ключов съюзник на САЩ, които са разположили там 28 500 военнослужещи. Южнокорейската опозиция обаче смята Тръмп за войнолюбец.

"Ние сме против войната! Трябват преговори за мир!", скандираха демонстрантите в центъра на Сеул. Мнозина от тях обвиняваха Тръмп, че увеличава риска от конфликт също като Ким Чен-ун.

"Тръмп и Ким (. . .) използват днешната военна криза, за да обслужат собствените си политически интереси, докато ние - южнокорейците, треперим от страх", заяви демонстрантка, цитирана от АФП. "Тревожат ни последиците от враждебната риторика на Тръмп, който сякаш зове към война", добави тя.

Близо 10 милиона души живеят в Сеул, разположен едва на 50 км от границата с КНДР, в обсега на севернокорейската артилерия, напомня АФП.

Според организаторите в протеста са участвали близо 2000 души.