Европейската филмова академия и EFA Productions обявиха на фестивала в Севиля номинациите във всички категории за 30-те европейски филмови награди, които ще се връчат на официална церемония на 9 декември в Берлин.

За пръв път в историята на наградите 3 български филма ще претендират за Европейска филмова награда.

"Безбог" на Ралица Петрова е номиниран за европейско откритие на годината. Филмът стартира в Локарно, където спечели голямата награда, след което триумфира на редица световни и национални фестивали. Спечели "Златна роза" за най добър филм във Варна и Голямата награда на София Филм Фест 2017.

"Пощальонът" на Томислав Христов, участвал с успех на фестивала IDFA в Амстердам, е номиниран за европейска филмова награда за документален филм. Българското документално кино отново се заяви на най-високата европейска сцена след номинациите на Адела Пеева за "Чия е тази песен?" и "Развод по албански".

За първи път български филм е сред номинациите за най-добра европейска комедия. Копродукцията на Белгия, Холандия и България и почти изцяло снимана у нас, "Белгийският крал", ще се бори за комедийния приз, като има сериозни шансове за успех. Тандемът Петер Бросенс и Джесика Удуърт стартираха своето бляскаво световно кралско турне във Венеция и вече обмислят продължение, което да отрази динамичните процеси, случващи се на Стария континент и в света.

Сред номинациите за най-добър европейски филм са "Нелюбов" на Андрей Звягинцев, "120 удара в минута" на Робен Кампийо, "Другата страна на надеждата", творбата на Аки Каурисмаки, която беше представена на българската публика в програмата на 21-вия София Филм Фест през март и която може да се види в арт кината на София и страната, "On Body And Soul" на унгарската режисьорка Илдико Еньеди, спечелил "Златна мечка" в Берлин, както и "Квадратът" на Рубен Остлунд, носител на "Златната Палма" от Кан 2017.