На 9 и 10 ноември в Русе започва поредното издание на медийния фестивал „Българската Европа“, организиран от сдружение „Европейски пространства“ с подкрепата на Представителството на ЕК в България. По традиция той предлага на русенци специална колекция от филми, които няма кога и къде русенци да видят другаде. 
Тази година прожекциите са в зала „Русе“ на Националното училище по изкуствата и започват на 9 ноември в 18 ч с „Единствената“ на сценариста и режисьор Димитрис Георгиев - историята на единствената жена в България, която лети. След това публиката ще види „Капия“ на Елена Тончева, носител на Златна роза с Иван Бърнев, Полина Недкова, Илка Зафирова. В следващия - „Последните два дни“, пък участва Маргита Гошева, звездата от „Урок“. „Софийският Ладино клуб“ ще се прожектира от 19.10 ч, автори на документалната лента са Борис Мисирков и Георги Богданов. Следва „Пустиняци“ по сценарий на Христо Илиев - Чарли, с два почетни диплома от София и Загреб. 
На 10 ноември прожекциите ще започнат с „Всяка стена е врата“ - откритие за фестивалната селекция, на българката Елица Георгиева, която живее във Франция. Филмът е продукция на френската компания Les Films du Bilboquet с две награди от фестивала Синема дю реел 2017. Следващият филм е „От Кремона до Кремона“ на продуцентите от АГИТПРОП, копродукция между България и Италия с режисьор Мария Аверина. Печели две награди на Българската филмова академия през 2017 - за най-добър документален филм и за най-добър звук.
Според филмовите селекционери публиката в Русе има шанс да се срещне за пръв, а може би и за единствен път, с повечето от предлаганите заглавия, които трудно намират път извън фестивалните салони за прожекции.
Всички филми са със свободен вход.