Една от важните му задачи е да помага на обмяната на веществата и по точно на аминокиселините, от които са изградени белтъчините. При недостиг на витамин В6 обмяната се затруднява, а от там идва и метаболитният синдром, който пък води след себе си върволица от проблеми.

Липсата му влияе зле на мозъка, кръвта, кръвоносните съдове, нервната система. Ако ядем много месо и други протеини, за усвояването им се изразходва голямо количество витамин В6 от червата, черния дроб, клетките и се получава недостиг в други части на тялото.

Витамин В6 участва и в обмяната на мазнините и въглехидратите, в образуването на стомашния сок. От него зависи надеждността на имунната система, производството на червени кръвни телца и хемоглобин. Този супер витамин регулира баланса на натрия и калия, а оттам и на водата в тялото, както и нивото на кръвната захар.

Поддържа баланса на половите хормони и затова е особено важен за жените.
Съдържа се в: покълналите зърна, орехите, лешниците, триците, спанака, карфиола, морковите, зелето, доматите, авокадото, ягодите, черешите, портокалите и лимоните, риба, яйца, бобовите храни.