Вицепремиерът Валери Симеонов е предложил отлагане на модернизацията на армията на последното правителствено заседание с мотива, че оттам могат да се спестят пари за други пера, което поражда напрежение между него и ресорния вицепремиер по отбраната Красимир Каракачанов.Това става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание, на което беше приет Закона за бюджета за 2018 година.

"Аз апелирам да не се подкрепя бюджетът на Министерството на отбраната в тази му част, в която заделяме едни 230 милиона годишно за закупуване на нови самолети. Наясно съм с изискванията като членове на НАТО, че трябва да развиваме и авиация, но мисля, че можем да си позволим това да започне в един малко по-късен етап, още повече, че в момента, както виждаме, и да вземем нови самолети няма кой да ги кара", коментира Симеонов, визирайки скорошния отказ на военните пилоти да летят заради лошите условия във военната ни авиация.

"Така че, към настоящия момент специално аз лично, господин Борисов, се чувствам леко неразположен да гласувам точно това перо. Днес съм неразположен и няма да го гласувам това перо за бюджета на отбраната", казва Симеонов, но все пак уточнява, че подкрепя цялостния бюджет.

Така вицепремиерът иронизира пилотите от авиобазата "Граф Игнатиево", които миналат седмица масово отказаха да летят, тъй като се чувствали несигурни, че могат да изпълнят поставените им задачи. 

"Извинявайте, но да купуваме нови военни играчки при положение, че там има много сериозни проблеми в екипа на хората, които ще управляват тези нови самолети и въобще никаква гаранция няма, че някой ще се качи на тези самолети, по-добре да не правим тези излишни рискове, защото са прекалено скъпи", казва Симеонов.

По думите му нещо подобно е и въпросът с фрегатите, въпрос, който също би трябвало, според него, да бъде по-сериозно обсъден – дали са нужни тези големи разходи, защото самолети и фрегати са още 400 милиона, а в това време "като се започне от борсите и се мине през социалните работници и медицински сестри, и какви ли още не, се гърчат около нивото на минимална работна заплата, контролират и ще внасят приходи".

Посочените от Симеонов средства са само заложените в бюджета средства за следващата година, които ще се изплащат ако двата проекта тръгнат. Общата им прогнозна цена е около 2.3 млрд, лева - за осем изтребители и две нови фрегати, като плановете на правителството е те да се изплащат разсрочено в продължение на много години. 

Финансовият министър Владислав Горанов заявява, че до голяма степен проблемите, за които Валери Симеонов говори са решени, тъй като в системата на Министерствто на финансите е предвидено повишение от 5% на заплатите в НАП и "Митниците". Социалният министър Бисер Петков пък докладва за предвидено увеличение на заплатите на социалните работници с 10%.

Ресорният вицепремиер по отбраната Красимир Каракачанов категорично се противопоставя на предложението на колегата си "патриот".

"Разбрах, че колегата Симеонов е неразположен и вероятно това е причината да не може да се запознае с темата за отбраната или поне да прочете какво пише в Програмата за управление", коментира Каракачанов.

"Няма как да говорим за това, че има едни разходи, които били за отрязване от Министерството на отбраната, защото проектът за модернизация на въоръжените сили е един проект, който, за съжаление, е бавен прекалено дълго. От миналата година, с гласуването още на бюджета през 2016 година, са предвидени необходимите средства и те са планирани. Ако ние сега спрем тези проекти за модернизация, означава, че следващите пет-шест години няма да извършим нищо в тази посока", казва Каракачанов.

"Не само заради това, че и от Европейския съюз, и от НАТО има изискване по отношение на отбраната и разходите, които трябва да се направят – 2 на сто от брутния вътрешен продукт, а и поради факта, че състоянието на въоръжените сили е такова, че проекти за модернизация не могат да се отлагат. Те трябва да се развиват, разбира се, по начин, по който това се прави ясно, прозрачно, с контрол върху всеки лев, който се изразходва. Но те не могат да бъдат спирани и от тази гледна точка искам да благодаря за разположението на министъра на финансите и разбирането, което прояви за 100 милиона лева за увеличение на заплатите на военнослужещите, които не са увеличавани от 2013 година", казва още Каракачанов.