Продажбите на най-новия "АйФон Х" (iPhone X) тръгват от днес, съобщи "Франс прес". Луксозният модел е създаден специално за десетата годишнина на първия смартфон на "Епъл".

Продажбите тръгват едновременно в 50 страни в цял свят, като в САЩ цените започват от 999 долара. "Епъл" представи "Айфон Х" в средата на септември, заедно с нова версия на "Айфон 8".

Продажбите на най-луксозния телефон на компанията ще се следят с особено внимание, най-вече заради появилите се слухове за разочароващи продажби на "Айфон 8", който е на пазара от 22 септември.

Технологичният гигант положи усилия през последните дни да изостри апетита на феновете, приканвайки ги в сайта си да отидат "рано" в магазините, за да си купят "X", подхранвайки ширещите се предположения, че моделът е с ограничена наличност. В съобщението се допълва, че "търсенето е много голямо", но без да се посочват цифри.

Шефът на "Епъл" Тим Кук представи "Айфон Х" като "бъдещето на смартфона" и за него поръчки можеха да се правят от 27 октомври, а обявените бройки се разпродадоха за няколко минути, според анализатори и американски медии. Сега вече доставката може да се проточи до шест седмици.

От появата на първия "Айфон" през 2007 година вече са продадени над 1.2 милиарда устройства. "Епъл", която контролира около 12 процента от световния пазар на смартфони, е продала над 40 милиона айфона между април и юни, но има признаци за забавяне на темповете на търсене.