Румънските власти искат да забранят на румънците да закупуват повече от един автомобил "втора ръка" в период от две години, пише в. "Ромъния либера", като се позовава на законопроект на управляващата Социалдемократическа партия (СДП).

Употребяваните автомобили, внесени от чужбина, ще бъдат търгувани само от фирми, а физическите лица ще могат да купуват такъв автомобил само веднъж на две години, предвижда законопроектът.

Ако бъде одобрена, забраната ще се отрази на правото на собственост и на възможността за разполагане с лично имущество. Мерките ще бъдат много по-сурови от правилата, чрез които правителството иска да обезсърчи лицата, които купуват много коли "втора ръка" от чужбина и ги продават в Румъния без да плащат данък. До момента тези мерки са от данъчно естество - чрез по-високи такси.

Според данни на Националната данъчна администрация в Румъния през 2016 г. редица физически лица, които не са данъчно регистрирани, са притежавали и са търгували с автомобили "втора ръка". Данъчната администрация е констатирала у някои лица собственост върху 10-15 автомобила.

Тъй като тези хора развиват икономическа дейност, която не е позволена по закон, не е регистрирана фискално и не се декларират приходи от нея, тъй като автомобилите са смятани за лично имущество, се налага предприемането на мерки, които да предотвратят подобни ситуация, гласят аргументите на правителството.
В. "Зиарул финанчиар" пише за "отчаяно предупреждение на големите компании и инвеститори в Румъния по адрес на управляващите".

"Не искаме намаляване на такси и данъци. Искаме да оставите нещата такива, каквито са, защото поставяте в опасност икономическия и данъчния баланс в страната", призовават компании и инвеститори.

Коалицията за развитие на Румъния, която обединява най-големите компании и най-силните инвеститори в страната, иска от правителството на СДП "да спре шоковата терапия".

Румънското правителство планира от 1 януари 2018 г. да намали данъка върху доходите от 16 процента на 10 процента, да прехвърли изцяло социалните осигуровки от работодателя върху служителя, да увеличи минималната работна заплата от 1450 леи на 1900 леи и да намали социалните удръжки.

Макар че правителството на СДП разполага със стабилно парламентарно мнозинство в коалицията с Алианс на либералите и демократите, то предизвиква законодателно и фискално объркване сред инвеститорите и фирмите, които виждат пред очите си само макроикономическо излизане от контрол, пише "Зиарул финанчиар".