Наргилето ще се облага с акциз от 1 януари 2018 г. Ставката за него ще се равнява на тази, с която се облага тютюнът за пушене. Предвижда се за килограм тютюн да се плаща 152 лв. Това предвиждат промените в данъчните закони, които влизат днес за обсъждане в парламента.

Бюджетната комисия ще разгледа и предложението за облагане на смеските за пушене, които заместват тютюна в електронните цигари. Предложената цена за налог е 159 лв.

От следващата година се променят ставките и за цигарите, като акцизът за тях ще бъде 109 лв. на 100 къса. В момента цената е 101 лв., а пропорционалната ставка 25% от продажната цена вместо сегашните 27%. Промените за тях вече са приети от парламента и са обнародвани в "Държавен вестник" от 4 август.

Сред промените в данъчните закони се предлага да се ограничат със закон плащанията в брой до 5 хиляди лева. Таванът в момента е 10 000 лева. Предложението бе отхвърлено веднъж, но отново влиза за обсъждане .

Очаква се да бъдат обсъдени и формулите за пресмятане на данък уикенд, електронно подаване на годишните данъчни декларации, облагане на ремаркетата и тежките камиони, освобождаване на електрическите автомобили от данъци и други.