Нямаме одобрено име за нов здравен министър. Това е в компетенцията на министър-председателя да направи предложението. Вчера, когато имахме политически съвет тази тема само беше маркирана, без да имаме конкретно лице нито имена, които да са обсъждани.

Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в парламента по повод оставката на здравния министър Николай Петров.

"Оставката съвпадна с един доста тежък за държавата период. Днес и утре парламента ще разглежда съответните бюджетни предложения в комисиите. Другата седмица ще внасяме проектобюджета и затова може би не сме толкова бързи във вземането на решения. Не мога да се ангажирам със срокове", заяви Цветанов.

По думите му БСП биха казали, че ГЕРБ са уязвими на тема корупция, но според него партия ГЕРБ е тази, която трябва да води най-агресивна политика срещу корупцията.

"Проф. Николай Петров е доказан професионалист. Аз поне досега не бях чул нещо лошо за него. Той е толкова внимателен и ерудиран, че никога дори не съм присъствал или не съм чувал някъде да е повишавал тон. Той е много консенсусен и винаги търси диалога, за да реши даден проблем и да вземе управленско решение. Понякога някои стойностни хора са обстрелвани доста сериозно. Не знам дали той е извършил законово нарушение. Говорим за одитен доклад възложен по време на служебния кабинет. Тогава волята на кабинета беше да овладее държавата, не да прави политики. В бюджетно измерение държавата е с близо 200 млн. приходи на минус за този период. Чух дори коментари, че някои от вицепремиерите на служебния кабинет са търсели точно подобни компромати, за да могат да извадят Николай Петров от поста на шеф на ВМА. Приемам го като някакъв сценарии заложен по време на служебния кабинет. Доколкото чух вчера, кулоарно, един бивш вицепремиер е ходил в дадени здравни заведения, за да подпомогне искането за вот на недоверие на здравеопазването. Казаха ми го и не съм много сигурен дали това е така", обясни Цветанов.

На въпрос дали е морално, че Николай Петров е възложил оферта на приятеля на дъщеря си, той отговори така - Не е морално, разбира се. Аз знам, че това е най-добрата оферта, която е дадена. Колегите казват, че той самият не е знаел, че това е въпросният човек който е е живеел с дъщеря му.