Има абсолютна готовност за посрещане на зимния сезон по републиканските пътища, увери регионалният министър Николай Нанкова пред журналисти.

Средната наличност на материали за зимното почистване на пътища е над 60 на сто в областните пътни управления.

Министърът обяви това, след като се срещна с председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов и директорите на областните пътни управления в страната. На нея е била докладвана създадената организация за зимно поддържане на пътищата, което се въвежда от 1 ноември.

Отделените средства за зимно поддържане на пътищата са до 80 млн. лева, каза министърът, като изрази увереност, че ще има икономии от сумата, а спестените средства ще отидат за ремонти на други пътни участъци догодина. Средногодишните разходи на държавата за зимна поддръжка са между 60 и 80 млн. лева, напомни Нанков.

Три хиляди автомобила за зимно почистване са на терен, като част от тях са ангажирани с текущи ремонти, обясни министърът и допълни, че пътните фирми са поели ангажимент в рамките на 24 часа машините да бъдат преоборудвани за зимно поддържане.

И тази година ще се затварят пътни участъци, включително и по магистралите, когато има предпоставки за кризисни ситуации заради лошото време. Целта е да няма бедстващи хора, закъсали в проходи или райони с навявания.

От вчера е започнало изграждането на лесозащитни пояси край магистрала "Тракия" в района на Карнобат и се залесява с кипарисови видове, а догодина подобна мярка за защита от снегонавявания ще се приложи по всички магистрали. Започнало е и монтирането на снегозадържащите пояси по магистралите "Хемус" и "Тракия".

Министър Нанков напомни, че следващата година изтичат договорите за текущ ремонт и поддръжка на пътищата и съобщи, че готви нова методика за следващите. Новият подход ще е по отношение на цени, санкции, може да има и рамкови споразумения.

Михаил Рашков, директор на дирекция "Поддръжка на пътната инфраструктура" в АПИ, който е и ръководител на междуведомствен щаб, който ще отговаря за зимното поддържане на републиканската пътна мрежа, съобщи, че през миналия зимен сезон месечните санкции за несвършена работа са били между 10 000 и 40 000 лева. Най-голямата глоба е била наложена на фирма заради неприемливо затваряне на участък от път, уточни Рашков.