Данъчни и митници трябва да съберат през 2018 г. 3 милиарда лева повече в сравнение с отиващата си година

Двете приходни агенции - НАП и митниците, през 2018 г. трябва да съберат 3 милиарда лева повече за хазната в сравнение с тази година.

За да има повишение на заплати и на пенсии, финансовият министър Владислав Горанов

е заложил

рекорден ръст

на приходите

в новия бюджет за догодина.

700 млн. лева ще струва планираното вдигане на минималната заплата от 560 на 610 лв. и 10-те процента увеличение на бюджетните заплати.

Близо 1 милиард лева повече ще глътне увеличението на пенсиите с още 3,8% от юни 2018 г., както и променените социални плащания.

400 млн. лв. повече разходи може да направи здравната каса, а с 330 млн. лв. ще се осигури поредното увеличение на учителските заплати.

Целта на министъра е новият бюджет да бъде бюджет на по-високите доходи, но дефицитът да остане нисък- под 1,4%.

1 милиард

от планираните

повече пари

трябва да дойдат от ДДС по две направления - кабинетът ще продължи с усилията за изсветляване на икономиката, а приходната база на ДДС ще се увеличава, тъй като размерът на брутния вътрешен продукт нараства, обясни плана си министърът. Той припомни, че още тази година брутният вътрешен продукт ще прескочи 100 млрд. лв., а за догодина се очаква да достигне до 105,6 млрд. лв.

Ръстът на доходите също вдига приходите от ДДС, каза Горанов. Той отчита 14,5% номинален ръст на събраното от осигурителните вноски още през тази година, а догодина освен запазването му се увеличава с 1% и осигурителната вноска.

Инфлацията през 2018 г. ще бъде между 1,4 - 1,6%, прогнозира министърът.

Това означава, че

реалният ръст

на доходите ще

бъде около

8 - 9%

Леката инфлация ще бъде здравословна за икономиката, която ще запази високия си ръст от 3,9% и догодина, което означава повече приходи, а и по-високи доходи в частния сектор.

От корпоративен данък в бюджета догодина трябва да влязат 2,3 млрд. лв., от данъка върху доходите - 3,4 млрд. лв., от акцизи- 5,1 млрд. лв., а от ДДС- 9,7 млрд. лв., пише в плана на министъра за приходните агенции.

Общо държавата планира да похарчи 38 милиарда лева, а разликата между тях и приходите, или бюджетният дефицит трябва да бъде само 1,1 млрд. лева.

 

Връщат на работа майки и безработни, слагат таван на обезщетенията

Само с 40 лв. е предвидено увеличаване на обезщетението за отглеждане на дете през втората година. Основният мотив за това решение е да се стимулират майките да се върнат на пазара на труда.

В същата посока e и запазеният без промени в бюджета за ДОО таван при обезщетението за безработица, който остава 60% от максималния осигурителен доход. Промени обаче има в увеличението на осигурителния период - 12 от 18 месеца вместо 9 от 12 месеца.

Другата промяна е въвеждане на максимален дневен размер от около 70 лева на ден обезщетение. Така се пресича порочната практика хора, работили в чужбина, които се връщат в България и се регистрират за кратък период в бюрото по труда, да получават високи обезщетения.

Подоходният критерий за семейни помощи се увеличава с 50 лв. заради ръста на минималната заплата, за да няма отпаднали от системата за подпомагане. Нови 20 хил. семейства, чийто доход е между 400 и 500 лв., ще получат помощи за деца до 80% от пълния им размер.

За първи път от 2009 г. насам се предлага повишаване на размера на гарантирания минимален доход - от 65 на 75 лева.

 

Дават още 400 млн. за болниците, спешната помощ е приоритет

Спешната медицинска помощ, електронното здравеопазване, майчиното и детско здравеопазване, асистираната репродукция, лечебните заведения за болнична помощ - тези области от здравеопазването са посочени като приоритет в новия бюджет.

До 400 млн. лв. допълнителни разходи може да направи за болниците догодина НЗОК. С 36 млн. лв. се увеличава бюджетът на здравното министерство, а с 3 млн. лв. ще се увеличат заплатите на работещите в него. 20 млн. лв. са заделени за капиталови разходи. 20 млн. лв. повече са предвидени за профилактика. 14,6 млн. лв. повече ще има за ранна диагностика и лечение. Най-малко пари - само с 300 хил.лв. повече, са предвидените пари за лекарства и медицински изделия. Лечебните заведения могат да ползват револвиращия инвестиционен фонд по проект “Реформа в здравния сектор - заем БУЛ 4565” за закупуване на медицинска апаратура и дълготрайни активи. Бюджетът ще преведе на НЗОК 24 млн. лв. за профилактични имунизационни програми, за неосигурени родилки, както и за компенсиране на по-ниската потребителска такса на пенсионери. Здравното министерство догодина може да извърши 323,1 млн. лв. разходи, и да натрупа нови задължения, но до 295 млн. лв.

 

Учителските заплати - с около 20% по-високи, гонят 1000 лева

Най-ниската заплата на учител догодина най-вероятно ще бъде около 960 лв. Зa глaвнитe yчитeли тя ще прехвърли 1000 лв., а зaплaтитe нa диpeктopитe щe са 1200-1400 лв.

330 млн. лв. повече в сравнение с тази година са парите за образование, за да продължи вдигането на учителските заплати, след като тази година те бяха вдигнати с 15%. За 2018 г. планираното повишение е 20-25%. Според сметките в бюджета ще се вдигнат заплатите на 89 000 педагогически специалисти. Освен учителите пpoмянaтa зacягa възпитaтeлитe, лoгoпeдитe, пcиxoлoзитe, пeдaгoгичecкитe cъвeтници, тpeньopитe и дpyги зaeти в ceктора.

За основния приоритет на бюджета тази година - образованието, финансовият министър Владислав Горанов заяви, че проблемът с неграмотността и качеството на човешките ресурси става все по-голям, учители се намират все по-трудно, а ако дете бъде изпуснато в началния етап на образованието, то дори няма да се замисли за висше образование.

Министърът призова системата на висшето образование да преоцени политиката си, защото сега вкарва българските младежи в безсмислени, атрактивни като наименование, но ненужни на пазара на труда специалности, създадени в образователната инфраструктура в последните 20-25 г., като това е станало с мълчаливото съгласие на държавата и криворазбраната автономия.

 

И заплатите на военни и полицаи - с 5-6% нагоре

Бюджетът на МВР по традиция е един от най-големите - 1,296 млрд. лв., като 1,161 млрд. лв. са за заплатите на работещите в сектора. Увеличението на тези заплати ще е средно с 6%, но парите ще се дават диференцирано и с по-висок процент за хората, работещи на терен.

За дълготрайни активи и основен ремонт са предвидени 22,7 млн. лв.

Разходите за отбрана са 1,193 млрд. лв. , при приходи на военното министерство 44 млн. лева.

За издръжката на военните, включително и за заплати, са предвидени 911 млн. лв. Планът е да се увеличат заплатите в сектора. Според военния министър Красимир Каракачанов ръстът няма да е еднакъв. На някои ще бъде с 11-12%, на други - по-малко. Повече пари ще получат войници, сержанти и младшият офицерски състав.

Планирани са и средства за нова бойна техника, за да бъде изпълнено решението на парламента.