Над 15 000 са подадените молби за инвитро процедури у нас от началото на годината – въобще не са малко. Това каза д-р Минко Еврев - репродуктивен АГ специалист в Първа САГБАЛ "Св. София", предаде "Фокус". 

"В САГБАЛ "Св. София" от началото на годината са около 200. За прегледи са се записали около 400 двойки, но проблемът е такъв, че много от тях се нуждаят от предварително лечение - оперативно и/или медикаментозно. След такова лечение е необходимо да мине определено време, за да се възстанови пациентът. Например, ако е открита миома и се налага нейното оперативно отстраняване, след операцията трябва да се изчака поне 6 месеца, за да се възстанови напълно маточната стена и организмът като цяло", обясни д-р Еврев и уточни, че това е дребна операция, след която се изчаква половин година. 

"Подобна е ситуацията и при махане на полипи и извършване на процедури в други клиники, което изисква пък поне три месеца за възстановяване на организма. Затова целият път е толкова продължителен, защото се изчаква определено време при такива ситуации преди самата инвитро процедура", коментира още той.

Д-р Еврев увери, че инвитро процедурата не е такава, каквато е била преди 10 години, а вече всичко е осъвременено. 

"Съществува кратък период, в който да се открие причината за безплодието. Междувременно могат да се открият противопоказания за извършване на инвитро лечението като ендокрийни, сексуално трансмисивни, генетични и емунологични заболявания. След като излязат изследванията, започва стимулация на жената с цел да се получат повече от една яйцеклетка – това увеличава шанса многократно за забременяване. След това се добиват тези яйцеклетки чрез пункция – изваждат се зрели яйцеклетки, избира се ембриологичен метод за оплождане извън организма на жената. След това се изчакват, докато станат зрели ембрионите и се връщат в матката на жената", допълни той. 

По думите му, цялата процедура, в зависимост от схемата за стимулация, обикновено трае месец – месец и половина. 

"Ако опитът е неуспешен, задължително се добавят нови изследвания за по-редки заболявания, по-редки генетични, инфекциозни и специфични такива. Търсят се скрити инфекциозни причинители. При следващ опит задължително се променя схемата на стимулация и задължително се променя ембриологичното лечение и начинът на извършване на оплождане", каза още д-р Минко Еврев.