Червеният конгрес номинира Станишев за нов мандат начело на ПЕС

Предайте на хората, че не сме се разцепили и продължаваме силни и единни да се борим за тях, каза Нинова при закриването на форума

БСП ще внесе вот на недоверие към кабинета "Борисов 3" по темата за корупцията. Това реши червеният конгрес, който в заключителната си декларация възложи на червената парламентарна група да внесе вот на недоверие по тема, която най-ярко разкрива провежданата от ГЕРБ корупционна политика.

До гласуването се стигна, след като в словото си соцлидерката Корнелия Нинова призова конгресът да реши дали БСП да иска вот на недоверие и по каква тема. То бе подкрепено от 381 делегати, а 6-ма се въздържаха.

С 398 гласа "за" конгресът единодушно номинира президентът на ПЕС Сергей Станишев за нов мандат. Той благодари за доверието и обясни, че е това е много задължаващо, защото европейската левица била в труден момент. Форумът прие политическа визия на БСП за бъдещето на ЕС и за българското председателство.

В гласуването на документите на конгреса обаче участваха едва общо около 390 делегати. Сутринта за участие във форума се регистрираха над 600 души.

Днес опровергахме всички съмнения, че БСП не е готова със своя атернатива на управление на ГЕРБ, заяви соцлидерката Корнелия Нинова при закриването на червения конгрес.

Тя призова делегатите да пренесат енергията от форума до хората из цялата страна. Предайте им, че не сме се разцепили, не сме разделени, че силни, заедно и единни продължаваме по своя път. Продължаваме да се борим за тях и няма да ги предадем, каза Нинова.