Комисията за защита на потребителите (КЗП) проверява нови случаи на увеличение на сметките за телекомуникационни услуги след посещаване на интернет страници, довело до абонамент за различни услуги. Това съобщи председателят Димитър Маргаритов в сутрешния блок в ефира на БНТ.

"Мобилните оператори би следвало да бъдат в някаква степен отговорни за това, че през техните мрежи се адресират към потребителите некоректни послания и те могат да въведат в заблуждение и в разходи хората, които не желаят да получават такива съобщения", коментира той.

Маргаритов потвърди, че и преди Комисията е разглеждала подобни случаи и има произнасяния за нелоялни търговски практики. Според него е добре да се помисли за подобряване на законодателството именно при търсене на отговорност от тези, които управляват мрежите.

По отношение на разпоредените от Върховната административна прокуратура проверки за извършени в района на училищата евентуални продажби на опасни храни, цигари и алкохол Маргаритов каза, че допълването на няколко институции позволява по-ефективен контрол.

"Имаме възможност да контролираме това, което законът ни вменява, а именно – продажбата на тютюневи изделия на непълнолетни. В предишни периоди сме имали известни затруднения при констатацията на такива случаи, защото снемането на самоличността на малолетните винаги трябва да бъде придружена с присъствието на органите на реда", обясни председателят.

Председателят напълно подкрепи готвените промени в законодателството, с които наргилетата ще бъдат приравнени към цигарите и производните на тютюна изделия и така ще са забранени за употреба до 18-годишна възраст.