С голямо закъснение в Барселона започна заседанието на регионалния парламент, в рамките на което ще бъде обсъдено внесеното по-рано в петък предложение за обявяване на независимост от Испания, предава AFP, цитира "Фокус".

„Сесията е открита“, обяви председателя на Женералитата. След това думата бе дадена на опозиционния депутат Карлос Каризоса:

„Този текст, който съставихте, унищожава най-свещеното, което имаме – това да живеем заедно в хармония“.

В реч, продължила 45 минути, испанският министър-председател Мариано Рахой поиска от Сената остраняването от власт на регионалния лидер на Каталуния Карлес Пучдемон в опит да бъде предотвратено отцепването на североизточния автономен регион. Обръщайки се към горната камара на испанския парламент, Рахой призова да бъде пристъпено към „освобождаване на лидера на каталунското правителство, неговият заместник и всички регионални министри“.

Малко по-късно партиите „Заедно За“ и „Кандидатура за народно единство“ (CUP) внесоха резолюция в регионалния парламент в Барселона, с която обявиха независимост от Испания. Това заяви говорител на управляващата коалиция в Каталуния, след като Мадрид предприе мерки за суспендиране на автономните права на региона.

„Ние обявяваме Каталуния за независима държава под формата на република", гласи началото на предложената резолюция, изготвена от партиите, притежаващи мнозинство в регионалния парламент. По-късно документът може би ще бъде гласуван, уточни говорите на „Заедно За“.