Напрежението в сектор „Сигурност“ е тревожно. Кадровата криза в Българската армия се изостря. Полицаите и пожарникарите стачкуват, военните пилоти прекратиха плановите полети. Недоволството на хората с пагони е обяснимо – за него има социални, технически и психологически причини. Политическите реакции на проблема са неадекватни. Достойни българи са обвинявани в алчност, бунт и престъпно поведение. Много от тях рискуват живота си в изпълнение на служебния си дълг. Това написа президентът Румен Радев във фейсбук.

"Да искат от тези доблестни мъже поведение на камикадзе, могат да си позволят само политици с безукорен морал на самураи. Недопустимо е да се уязвява честта на хората с пагони. Призовавам за отговорно отношение към проблемите на националната сигурност. Политическият патос не може да замести управленските решения", написа още държавният глава.

Припомняме, че във вторник летците отказаха масово да проведат тренировките си с МиГ-29 с мотива, че се чувстват несигурни. Те посочиха, че по изискванията на НАТО трябва да имат годишно по 180 часа нальот, но правят по-малко от половината норматив.