Популярният предприемач и смелчага Ричард Брансън има важно съобщение за работещите родители, които търсят начин да прекарват повече време с децата си: работете от вкъщи.

“Аз поощрявам персонала си в случай, че някой иска да работи от вкъщи“, каза основателят на империята Virgin в скорошен епизод на предаването на Попи Харлоу в ефира на CNN.

Това е и начинът, по който Брансън балансира времето си между двете си деца, Холи и Сам, докато управлява бизнеса си, заради който често му се налага да пътува из света.

Според него, това, че сам си е шеф, разбира се, помага това да стане възможно. За много родители работенето от вкъщи не е опция. Но Брансън смята, че и други компании трябва да разрешат на служителите си подобна гъвкавост.

Между 2005 и 2015 г. броят на работниците, които се трудят от дистанция в САЩ, cе е увеличил със 115%, по данни на Global Workplace Analytics и FlexJobs. Това означава, че около 3.4 млн. души, или близо 3% от трудовата сила в САЩ, са работели от вкъщи поне половината време през 2015 г.

Новите технологии олесняват хората да работят по този начин.

Брансън посочва, че колкото по-голяма гъвкавост имате на работа, толкова по-голям принос можете да имате като родител.

„Живеех в плаваща къща, когато децата ми бяха малки“, припомня си милиардерът. „Градих Virgin, докато те си играеха наоколо. Сменях памперси, докато говорех по телефона. Така че смятам, че съм прекарвал повече време с децата и семейството си от почти всеки друг баща“, казва той.

Понастоящем Брансън е дядо на четири внука. „Най-важното нещо в края на живота са семейството и приятелите ви“, казва милиардерът.  За него това означава да вдигнеш телефона, когато детето ти се обажда след изпит, за да ти каже резултатите, дори и ако сте на бизнес презентация пред хиляди хора в Калифорния.

„Знаех тя колко ще е развълнувана заради оценката си, затова определено трябваше да направя това обаждане. Също така имаше и 10 000 човека, които я аплодираха“, спомня си с усмивка той.

В миналото милиардерът е правил доста щури неща заедно с децата си, като поставянето на световен рекорд за най-бързо прекосяване на Атлантическия океан с платноходка. „Никой от нас не подозираше колко опасно е това пътешествие“, разкрива в книга той.  В близост до тях е започнал да се заформя ураган и така те са се отказали от мисията си и са се отправили към Бермуда.

Днес Брансън не е загубил авантюристичния си дух, като има само едно условие към децата си – когато предприемат приключения, да са само тримата, без външни хора.